Σελίδες

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

4 Τρόποι να ενθαρρύνεις τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία

 

Τα οφέλη του διαβάσματος ενός βιβλίου στην παιδεία, μόρφωση, ψυχική υγεία αλλά και ψυχαγωγία ενός παιδιού γνωστά. Οι περισσότεροι γονείς τα αναγνωρίζουν, αλλά και παραπονιούνται σε εκπαιδευτικούς αλλά και στα παιδιά τους πως δεν μπορούν να πείσουν τα παιδιά να διαβάσουν. Σύμφωνα όμως με τους περισσότερους ειδικούς ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις το βιβλίο συνήθεια αλλά και ανάγκη για το παιδί σου είναι να διαβάζετε μαζί.

Όταν διαβάζετε παρέα από όταν μικρό, το παιδί δημιουργεί ζεστούς και οικείους συσχετισμούς με το βιβλίο. Και αν η ανάγνωση ενός βιβλίου συσχετιστεί στο μυαλό ενός παιδιού ως μία ευχάριστη δραστηριότητα που κάνει με τη μαμά ή τον μπαμπά αυξάνονται οι πιθανότητες να διαβάζει και μόνο του στο μέλλον. Και αν συνεχίσει να διαβάζει στο μέλλον, σύμφωνα με ειδικούς θα έχει καλύτερο λεξιλόγιο, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει καλή επίδοση στο σχολείο, θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά και επικοινωνιακά προσόντα .

Τι να κάνω όμως αν δεν διαβάζει με τίποτα; Ακολουθούν 4 μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να «πείσετε» ένα παιδί να έρθει πιο κοντά στο πιο «ταξιδιάρικο» χόμπι, αυτό της ανάγνωσης.

  1. Διάβασε στο παιδί σου όχι μόνο όταν είναι πολύ μικρό.
  1. «Εκμεταλλεύσου» τα ενδιαφέροντά του. Διάλεξε βιβλία επάνω στα χόμπι ή τα είδη που απολαμβάνει. Αν λατρεύει τους δεινόσαυρούς, πάρτου βιβλία για δεινόσαυρους.  Μην επιμένεις στα βιβλία που θα ήθελες εσύ να διαβάζει, εμπιστεύσου το «γούστο» του.
  1. Οι οπτικές ιστορίες είναι το ίδιο αποτελεσματικές. Ενθάρρυνε το παιδί να διαβάζει comics ή graphic novels.
  1. Τα E-books δεν είναι ο εχθρός. Αντίθετα μάλιστα είναι βιβλία και άρα προσφέρουν όλα τα οφέλη των βιβλίων. Είναι επίσης πιο εύχρηστα, πιο οικολογικά και οικονομικά σε χώρο και όχι μόνο αλλά και πιο οικεία σε αυτή τη νέα γενιά που γεννιέται μέσα στην τεχνολογία.

 

«Ένα καλό βιβλίο είναι όπως ένας καλός φίλος» και αυτές τις μέρες τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη από φίλους…

 

Πηγή: 

etsimathainw.gr

https://etsimathainw.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου