Σελίδες

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Αν μπορείς να οραματιστείς την καλύτερη εκδοχή για τη ζωή σου, μπορείς και να την ζήσεις!

 


Είναι γεγονός ότι αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας, αυτό ακριβώς γινόμαστε. Αν σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως ένα βαρετό άνθρωπο, αυτή η σκέψη είναι ικανή να γίνει η πραγματικότητά σου. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε πρωταθλητές όπως ο Αντετοκούμπο, που αμέσως μετά την νίκη του δήλωσε ότι ήδη σκέφτεται την επόμενη νίκη. Μάλιστα στη συνέντευξη τύπου είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα κερδίσει του χρόνου ή σε πέντε χρόνια αλλά γνωρίζει ότι θα κερδίσει ξανά. Μιλάει με τόση αυτοπεποίθηση για την νίκη που φαίνεται να μην υπάρχει η αποτυχία στο μυαλό του

Τι είναι αυτό που τον κάνει να σκέφτεται με τόση σιγουριά για το μέλλον

Εδώ και πολλά χρόνια ψυχολόγοι, αλλά και αθλητές μεγάλου βεληνεκούς, χρησιμοποιούν το εργαλείο του οραματισμού ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Με άλλα λόγια είναι η μέθοδος ώστε να επηρεάζεις τον εξωτερικό σου κόσμο με το να αλλάζεις τις σκέψεις σου χρησιμοποιώντας την φαντασία σου για να ζήσεις νέες εμπειρίες.

Παρακάτω θα σου εξηγήσω πώς μπορείς και εσύ να ακολουθήσεις αυτή την μέθοδο και να αλλάξεις τις σκέψεις σου!

Αν παρατηρήσεις τον κόσμο γύρω σου θα δεις ότι ό,τι έχει φτιάξει ο άνθρωπος προϋπήρχε στο μυαλό και στη φαντασία του και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η μέθοδος του οραματισμού λοιπόν, βασίζεται στο ότι εάν είσαι ικανός/ή να φανταστείς κάτι, τότε αυξάνεις τις ευκαιρίες να το κάνεις στην πραγματικότητα. Οι πρωταθλητές επικεντρώνονται στον ενθουσιασμό της επιτυχίας, προετοιμάζουν και ελέγχουν το τι λένε στους εαυτούς τους και πιστεύουν πραγματικά στα όνειρα τους.

Επιπλέον, το μυαλό σου ήδη χρησιμοποιεί το εργαλείο του οραματισμού αλλά αυτή η διαδικασία είναι τόσο αυτόματη που πολλές φορές δεν τη συνειδητοποιούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αναπνέουμε. Με αυτό τον τρόπο το μυαλό σου προσομοιώνει μελλοντικές σου εμπειρίες. Αλήθεια, δεν έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να σκέφτεται κάτι για το μέλλον; Το θέμα είναι ότι αυτά που σκέφτεσαι δεν είναι πάντα βοηθητικά για να βελτιώσεις τους στόχους σου και για αυτό χρειάζεται να αναγνωρίσεις αυτή την μέθοδο και να εξασκηθείς.

Επομένως, αν παραδείγματος χάρη σκεφτώ ότι πετυχαίνω ένα καλάθι, μπορώ να αυξήσω τις πιθανότητες να τα καταφέρω;

Δεν αρκεί μόνο η σκέψη αλλά χρειάζονται και κάποιες προϋποθέσεις ώστε να βοηθήσουν το κίνητρό σου και να αυξήσεις την πεποίθησή σου ότι μπορείς να τα επιτύχεις τους στόχους σου. Συγκεκριμένα, χρειάζεσαι να είσαι λεπτομερής στην περιγραφή σου. Δηλαδή, αν σου περάσει η σκέψη ότι θέλεις να φας ένα παγωτό, μπορεί μετά από λίγα λεπτά να το ξεχάσεις. Αν όμως, σκεφτείς ένα παγωτό χωνάκι με επικάλυψη σοκολάτας και οραματιστείς ότι χρησιμοποιείς όλες σου τις αισθήσεις για να το γευτείς και να νιώσεις ακριβώς πως είναι να το τρως, τότε είναι πιθανόν όχι να μην ξεχάσεις αυτή την σκέψη αλλά να θες να πας τρέχοντας στο περίπτερο να το αγοράσεις. Βλέπεις, ότι είναι στη φύση του μυαλού σου ο οραματισμός και αυτόματα σκέφτεσαι το πλάνο ώστε να αποκτήσεις αυτό που θέλεις. Επομένως, προσθέτεις λεπτομέρειες μέχρι η διαδικασία να αρχίσει να σου φαίνεται σαν να την ζεις πραγματικά!

Δώσε συναίσθημα στον όραμά σου!

Γνωρίζουμε ήδη από τον κόσμο της γνωσιακής επιστήμης ότι το συναίσθημα προηγείται της σκέψης μας. Επομένως, όταν νιώθεις κάτι βαθύ, έχεις ήδη καταφέρει να έχεις ένα επίπεδο αυτής της πεποίθησης που είναι συσχετισμένο με αυτό. Μπορεί να μην μας προκαλούνται συναισθήματα από κάτι που γνωρίζουμε ότι δεν είναι πραγματικό. Αλλά από την στιγμή που πιστέψουμε ότι κάτι είναι αληθές, αυτόματα έχει μεγάλη συναισθηματική επίδραση πάνω μας! Όταν αυτή η σκέψη λοιπόν φτάσει στο επίπεδο της συναισθηματικής φόρτισης, οδηγείσαι προς την δράση. Μία στρατηγική που αυξάνει το συναίσθημα είναι να ακούς το είδος μουσικής που ταιριάζει στη συναισθηματική κατάσταση που θέλεις να φτάσεις ώστε να οραματιστείς την επιθυμητή μελλοντική σου εμπειρία.

Εκθέσου σε ερεθίσματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου!

Από την στιγμή που ό,τι δημιουργούμε στο κεφάλι μας, προέρχεται αποκλειστικά από αυτά που ήδη υπάρχουν εκεί, φαίνεται να είναι δύσκολο να σκεφτούμε κάτι με λεπτομέρεια που δεν έχουμε βιώσει ακόμα! Παραδείγματος χάρη, είναι πιο εύκολο να οραματιστούμε με κάθε λεπτομέρεια ότι βρισκόμαστε στον καναπέ μας παρά ότι είμαστε στον Άρη. Με τον ίδιο τρόπο, όταν θέλεις να ξεκινήσεις ένα καινούριο χόμπι όπως η ορειβασία. Είναι δύσκολο να ονειρευτείς ότι ανεβαίνεις ένα βουνό με λεπτομέρειες αν δεν το έχεις ξανά κάνει. Χρειάζεται να εκθέσεις τον εαυτό σου σε αυτή την εμπειρία, να διαβάσεις βιβλία, να δεις βίντεο, να μιλήσεις με ανθρώπους που έχουν βιώσει αυτή την εμπειρία! Όλες αυτές οι πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις την δική σου προσομοίωση.

Εάν λοιπόν, καταφέρεις να οραματιστείς κάτι και να κάνεις το μυαλό σου τον καλύτερό σου φίλο, μπορείς να είσαι έτοιμος για τον επόμενο αγώνα σου ή για την συνέντευξη που έχεις την επόμενη εβδομάδα ή ακόμα και για να ζήσεις μία καλύτερη ζωή! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις νέες πεποιθήσεις που θα τις ενστερνιστείς τόσο έντονα σαν να είναι πραγματικές! Άπαξ και το καταφέρεις αυτό, η έννοια της αποτυχίας δεν θα περνάει από το μυαλό σου! Μία δοκιμή θα σε πείσει!


MSc Business Psychology

Πιστοποιημένη Life Coach,

Παναγιώτα Γιδοπούλου

https://www.ergoyourego.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου