Η μετάβαση από την οικογένεια στο Νηπιαγωγείο είναι ένα μεγάλο βήμα για το παιδί αλλά και για τους γονείς του.
Το Νηπιαγωγείο είναι το πρώτο επίσημο σκαλοπάτι προς την εκπαίδευση του παιδιού και τη γνωριμία του με το σύστημα. Οι κανόνες, οι φιλίες, το δέσιμο με κάποια άλλη θηλυκή φιγούρα εκτός της μητέρας ξεκινούν εδώ. Εδώ, επίσης, εάν υπάρχει και «καλό μάτι» μπορούν να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνιση τους κάποιες δυσκολίες που ίσως μπορεί να εμφανίσει το μικρό παιδί κι έτσι η δουλειά πάνω σε αυτό μπορεί να ξεκινήσει πολύ έγκαιρα.
Ωστόσο, για ένα μικρό παιδάκι το Νηπιαγωγείο μπορεί να γίνει μια τραυματική ίσως εμπειρία εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία από την μεριά σας. Στις βόλτες σας με το καρότσι ή με τα πόδια να μιλάτε στο παιδί για τα σχολικά κτήρια που σίγουρα θα συναντάτε. Να εξηγείτε στο παιδί σας τον ρόλο τους με απλά, φυσικά, λογάκια και εάν συναντάτε μαθητές στο δρόμο να μιλάτε στο παιδί σας γι’ αυτό. Επίσης, με την ανάγνωση των παραμυθιών και των άλλων βιβλίων στο σπίτι είναι χρήσιμο να μιλάτε στο παιδί σας για την ανάγνωση και πού την διδασκόμαστε.
Εάν είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας σας αποχωρίζετε, ξεκινήστε σταδιακά την διαδικασία και κάντε πολλές επισκέψεις στο νηπιαγωγείο πριν ανοίξουν ακόμη, έτσι ώστε να εξοικειωθούν με το περιβάλλον. Επίσης, υπάρχουν πολλά παραμύθια που μπορείτε να προμηθευτείτε για να εισάγετε το παιδί σας σταδιακά στην ιδέα αυτή. Πολύ χρήσιμα ίσως σας φανούν τα παρακάτω βιβλία:
«Μαυρούλα. Πρώτη μέρα στο σχολείο», Ρομπ Σκότον, εκδ. Μίνωας
«Όχι Κυρία», Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδ. Παπαδόπουλος
«Η Χαρά και το Γκουντούν. Το Γκουντούν πάει σχολείο», Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ. Πατάκη
«Όχι Κυρία», Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδ. Παπαδόπουλος
«Η Χαρά και το Γκουντούν. Το Γκουντούν πάει σχολείο», Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ. Πατάκη
Μην ξεχνάτε να παρουσιάζετε με όμορφο τρόπο και με χαρά τον νέο χώρο του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να σχηματίσει μια θετική αναπαράσταση του σχολείου και να ξεκινήσει με θετικό τρόπο. Προσπαθήστε να μην εκφράζετε το άγχος σας στο παιδί, εξάλλου δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, και να έχετε μια άριστη συνεργασία με τις δασκάλες.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου