Σελίδες

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Πως προετοιμάζουμε το παιδί για το σχολείο;

Παιδια σχολειου
Σοφία ΣηφάκηΤης Σοφίας Σηφάκη (Sofia.72@windowslive.com)
Οι καλοκαιρινές διακοπές φτάνουν στο τέλος τους. Άλλη μια νέα  σχολική χρονιά γεννιέται σε λίγο  με τις αγωνίες της, τις όμορφες στιγμές, τις γνώσεις  και τις δυσκολίες.
Ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο, αντιπροσωπεύουν σημαντικά ορόσημα στην ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στη σχέση με τους γονείς.
Είναι η στιγμή που το παιδί για πρώτη φορά στη ζωή του (αν δεν έχει πάει σε παιδικό σταθμό), καλείται να αποχωριστεί την ασφάλεια και τη σιγουριά της οικογένειας  και  να επιβιώσει σε ένα ξένο γι’ αυτό περιβάλλον, με καινούργια πρόσωπα, απαιτήσεις και κανόνες. 
Όλοι νιώθουμε διστακτικοί και αγχωμένοι σε οτιδήποτε  καινούργιο και άγνωστο ,πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί… 
Οπότε η κατάλληλη προετοιμασία πριν το πρώτο κουδούνι, είναι απαραίτητη.
Πως θα προετοιμάσω το παιδί μου για το σχολείο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς:
 
  • Επισκέπτομαι με το παιδί το καινούργιο του σχολείο. Γνωρίζουμε τους χώρους, τη δασκάλα, συζητάμε για τις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Συζητάμε μαζί του από πριν για την ώρα που θα ξυπνάει και  την ώρα που θα γυρνάει στο σπίτι.
  • Μιλάμε για τα τόσα ωραία πράγματα που θα κάνει στο σχολείο και τους φίλους που θα γνωρίσει.
  • Του δίνουμε να καταλάβει πως ό,τι και να συμβεί θα είναι εκεί η δασκάλα για να το βοηθήσει.
  • Συζητάμε μαζί του για τα συναισθήματα του, τις ανησυχίες του. Μιλάμε στο παιδί για τα δικά μας συναισθήματα, όταν ήταν να πάμε στο σχολείο. 
  • Αρχίζουμε σιγά, σιγά να μπαίνουμε σε μια ρουτίνα ύπνου και φαγητού. Κοιμόμαστε νωρίς και προσπαθούμε να εφαρμόζουμε ώρες γευμάτων ίδιες με αυτές όταν θα πάει σχολείο.
  • Ασχολούμαστε με περισσότερα παιχνίδια μάθησης (παζλ, επιτραπέζια, ζωγραφική, βιβλία), ώστε να βοηθήσουμε την γνωστική του εξέλιξη αλλά και να εξοικειωθεί με τον τρόπο που θα δουλεύει από δω και πέρα.
  • Το βοηθάμε να καταλάβει την αγάπη μας γι’ αυτό, την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του και την διακριτική μας παρουσία σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Έτσι το παιδί, κατάλληλα προετοιμασμένο, θα ξεκινήσει με λαχτάρα, σιγουριά και αυτοπεποίθηση το καινούργιο κεφάλαιο της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου