Σελίδες

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Γίνε ο δάσκαλος που θα ήθελες να έχεις!

Κι έρχεται εκείνη η στιγμή που πρέπει να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Τις περισσότερες φορές δεν αποφασίζεις μόνος, αλλά υπάρχουν και διάφοροι άλλοι από πίσω όπως γονείς, εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σε οδηγούν προς κάποια κατεύθυνση.
Αν λοιπόν αυτή η κατεύθυνση είναι προς την εκπαίδευση, τότε πρέπει να είσαι σίγουρος για κάποια πράγματα.
Σου αρέσει να ασχολείσαι με τα παιδιά;
Έχεις υπομονή;
Το κάνεις για οικονομικούς λόγους;
Και πολλές άλλες ερωτήσεις τέτοιου τύπου που δεν αναφέρω γιατί θα γίνω κουραστική. Αλλά πραγματικά σκέφτηκες ποτέ πόσα πράγματα πρέπει να κάνει ένας δάσκαλος, ένας καθηγητής για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Πόση υπομονή πρέπει να διαθέτει και πόση αγάπη γι’αυτό που κάνει αλλά και για τα παιδιά τα ίδια.
Θέλω λοιπόν να σου μιλήσω για το επάγγελμα μου και αν θέλεις να το ακολουθήσεις να το κάνεις γιατί το αγαπάς και όχι γιατί κάποιος σου μίλησε για επαγγελματική αποκατάσταση και διακοπές τρεις μήνες το καλοκαίρι.
Αγάπησέ το και κάνε το δικό σου. Βρες τους τρόπους να γίνει η καθημερινότητά σου γεμάτη από ιδέες για ενδιαφέρουσα διδασκαλία και μην σκέφτεσαι το συνηθισμένο. Κάνε τη διαφορά! Ναι μ’ ακούς, κάντο γιατί πραγματικά αξίζει. 
Βγες από την πεπατημένη, ακολούθησε έναν δικό σου δρόμο και σίγουρα θα βγεις κερδισμένος πρώτα εσύ και μετά οι μαθητές σου!
Γιατί να κάνεις αυτό που έκανε παλιά κάποιος καθηγητής σου και βαριόσουν; Γιατί να μην βρεις έναν άλλο τρόπο να μεταλαμπαδεύσεις τις γνώσεις σου στους μαθητές σου; 
Γιατί να μην τους δώσεις εναλλακτικές να ανακαλύψουν μόνοι τους τη γνώση; Το ταξίδι θα είναι δύσκολο αλλά θα ανταμειφθούν κι αυτοί κι εσύ. Ίσως τους δώσεις μια αφορμή να σκέφτονται τι θα γίνει στο επόμενο μάθημα…
Μην βαριέσαι, θα βαρεθούν κι αυτοί. Αν εσύ δεν βλέπεις την ώρα να τελειώσεις, σκέψου πως το πιο πιθανό είναι να νιώθουν έτσι και οι μαθητές σου. Βάλε λοιπόν το μυαλό σου να δουλέψει και βρες τρόπους διαφορετικούς.
 Κάνε κάτι που δεν θα το περιμένουν, παίξε μαζί τους, μίλησέ τους. Νιώσε άνετα για να νιώσουν και αυτοί. 
Να γίνετε μια παρέα. Μην φοβηθείς, δεν θα σταματήσουν να σε σέβονται επειδή θα σταματήσεις να είσαι αυστηρός και απομακρυσμένος.
Και για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα πάντα αυτά που σου λέω να κάνεις τώρα. Στη θεωρία όλα είναι εύκολα και απλά, στην πράξη όμως τα πάντα διαφέρουν.
 Στη θεωρία ήθελα να είμαι αυστηρή, να έχω τους τέλειους μαθητές, να κάνω το τέλειο μάθημα και όλα να είναι υπέροχα. Στην πράξη όμως διαπίστωσα ότι αυτά δεν γίνονται. Ούτε εγώ είμαι τέλεια, ούτε κάνω το τέλειο μάθημα και ούτε θέλω κιόλας, γιατί το τέλειο θα ήταν από κάποια στιγμή και μετά βαρετό.
 Οπότε προσαρμόζομαι στις εκάστοτε συνθήκες και αλλάζω ανάλογα με τον μαθητή. Πάντα όμως με αγάπη και υπομονή!
Γι ‘αυτό σου λέω αν θέλεις να γίνεις εκπαιδευτικός, να το αγαπάς και να το κάνεις εμπνευσμένα!
Ειρήνη Κεμερλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου