Σελίδες

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ρατσισμός


racism
Γενικά ο ρατσισμός θεωρείται κάτι περισσότερο από τη φυλετική προκατάληψη. Ο ρατσισμός υπερβαίνει τις φυλετικές διαφορές και είναι ένας τρόπος διάκρισης που περιλαμβάνει κάθε στοιχείο που κάνει ένα άτομο διαφορετικό. Σήμερα, η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Ο ρατσισμός, ως έκφραση της απόρριψης των άλλων φυλών, είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε ανέκαθεν αλλά στη σύγχρονη ζωή ανθεί και αναπτύσσεται βασιζόμενος στην φτώχεια, στη θρησκεία, στο χρώμα του δέρματος, στην σεξουαλική ταυτότητα και στην ιθαγένεια.
Οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. θεωρούν τους «λευκούς» ανθρώπους ανώτερους από τους «μαύρους». Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ρατσισμού αποτελούν οι πεποιθήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος πίστευε ότι η ξανθή άρια φυλή (άνθρωποι που κατάγονται από τη φυλή των Αρίων) έχει δικαίωμα να κυριαρχεί στον πλανήτη, εις βάρος όλων των άλλων. Βέβαια το δόγμα του ρατσισμού δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς την υποστήριξη του λαού. Συνήθως οι ρατσιστές με το πρόσχημα της προστασίας της πατρίδας κηρύττουν το ρατσισμό και δημιουργούν έτσι μια στρατιά υπερασπιστών του δόγματος έτοιμη να αφανίσει κάθε τι διαφορετικό. Η ίδια η έννοια της ιθαγένειας είναι ρατσιστική διότι οι ξένοι αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους ντόπιους και σχεδόν πάντα απορρίπτονται από αυτούς. Κάθε χώρα στον κόσμο έχει μετανάστες. Άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο, από την πείνα, από φυσικές καταστροφές και προσπαθούν να βρουν μια θέση στον πλανήτη για να συνεχίσουν να ζουν.
Η ανθρώπινη ορθολογική σκέψη είναι αρκετή για να γνωρίζει ο καθένας μας πως έχει το δικαίωμα να αναζητήσει καλύτερες συνθήκες για την επιβίωση του οπουδήποτε πάνω στην γη. Εκείνοι που χτίζουν τοίχους για να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα των ανθρώπων που δεν θέλουν, έχουν τη βεβαιότητα ότι ποτέ δεν θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας μιας καταστροφής ή ενός πολέμου. Ειρωνεία της τύχης είναι ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, τα ίδια εμπόδια θα γίνουν τα εμπόδια που θα τους εμποδίσουν να σώσουν τις ζωές τους!!
Κάντε φίλο τον γείτονα ανεξάρτητα από όποια διαφορετικότητα γιατί ένας γείτονας μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή να σας βοηθήσει σε ένα απλό γεγονός πιο γρήγορα από ότι ένας συγγενής ή φίλος. Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.
Πριν επικρίνουμε τον ρατσισμό, θα πρέπει ο καθένας μας να κάνει μία ψυχική αναζήτηση για να μάθει αν ο σπόρος του ρατσισμού έχει φυτευτεί μέσα του. Να προσπαθήσει να βάλει τον εαυτό του στην θέση του κάθε ατόμου που δέχεται ρατσισμό και να κατανοήσει την αληθινή πλευρά αυτής της κατάστασης. Να ξεριζώσουμε το φόβο προς το διαφορετικό και να τον μετατρέψουμε σε αποδοχή και κατανόηση.
Σπουδαίοι αγωνιστές κατά του ρατσισμού, αναγνωρισμένοι παγκοσμίως, χωρίς χρήση βίας, είναι οι βραβευμένοι με βραβείο Νόμπελ, Νέλσον Μαντέλα που αγωνίσθηκε κατά του Απαρτχάιντ και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που αγωνίστηκε ενάντια των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.
Μόνο τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να εξολοθρεύουν το ένα το άλλο χωρίς επαρκή λόγο…
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com
Βιβλιογραφία: Ο Ρατσισμός, Πιερ – Αντρέ Ταγκιέφ, Εκδ. Τραυλός Π.
Wikipedia

Πηγή: http://www.tokleidi.com/2013/05/ratsismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου