Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Θα μάθει και ο μαθητής να μαθαίνει…

Posted on 

Graphic1Άννα Δ. Παππά
δασκάλα, συγγραφέας
Ο δάσκαλος έχει μία σεβαστή ηλικιακή  διαφορά με τους μαθητές του. Έχει περισσότερη εμπειρία ζωής. Πρέπει, όμως,  να έχει και αντίστοιχη διαφορά γνώσεων για να τους πείσει ότι μπορεί να δείξει  το δρόμο. Ο αληθινός δάσκαλος, ο δάσκαλος στην ιδανική του μορφή, προετοιμάζει  έτσι  τους μαθητές του  ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν το  απροσδόκητο. Να περιμένουν ότι στην επόμενη  γωνία  κρύβεται το απροσδόκητο, κάτι τέλος πάντων κάτι που δεν συνάντησαν ποτέ στη ζωή τους. Πρέπει να το κάνει αυτό σε αντίθεση με το σημερινό σχολείο που εισάγει  τους μαθητές σε έναν τρόπο σκέψης που έχει να κάνει με το  πώς πρέπει  να αντιδρούν και το πώς  να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προβλεπόμενες καταστάσεις.
Ο αληθινός δάσκαλος προετοιμάζει τους μαθητές να λειτουργούν αποτελεσματικά, τώρα αλλά και αργότερα ως ενήλικες  και  κάτω από συνθήκες για τις οποίες κανείς δεν τους προετοίμασε.
Στα καθήκοντα του αληθινού δασκάλου είναι να κατευθύνει τους μαθητές του προς τη δράση. Να τους δίνει  τα εφόδια ώστε να δημιουργούν λύσεις σε οτιδήποτε προκύψει.
Αυτό, λοιπόν,  που προέχει δεν είναι η μετάδοση στείρων γνώσεων με τη μορφή πληροφοριών. Είναι  η μετάδοση της δυνατότητας να αξιολογούν και  να αξιοποιούν τις πληροφορίες. Να γεννούν ιδέες. Να δημιουργούν πράγματα από μόνοι τους.  Να μάθουν να χτίζουν, να μάχονται, να ανταπεξέρχονται επιτυχώς σε κάθε πρόκληση. Να μην καταθέτουν τα όπλα.
Όλα τα παιδιά ονειρεύονται να γίνουν καλοί μαθητές. Αυτό είναι σίγουρο. Καλός μαθητής είναι αυτός που κάνει  την πληροφορία πράξη,  δημιουργία.  Που  είναι καλός στο να μαθαίνει. Αν λοιπόν βάλεις έναν μαθητή κοντά σε έναν δάσκαλο ο οποίος ξέρει να μαθαίνει, θα μάθει και ο μαθητής να μαθαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου