Σελίδες

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρω την αγάπη;

 


Είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι η πραγματική αγάπη είναι δύσκολο να βρεθεί; Ανάλογα με την ιδέα της πραγματικής αγάπης, μπορεί πράγματι να είναι δύσκολο να βρεθεί. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείτε σχέσεις μπορεί να καθορίσει εάν η πραγματική αγάπη είναι στο κοντινό μέλλον ή όχι.


Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί η αγάπη;

Η αγάπη δεν είναι ένα απτό αντικείμενο, οπότε δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε πραγματικά να πιάσουμε ή να αγοράσουμε. Είναι ένα συναίσθημα που συμβαίνει όταν δύο άτομα πιστεύουν ότι θέλουν να είναι μαζί και να μοιράζονται οικειότητα. Αυτό σπάνια συμβαίνει αμέσως. Η πραγματική αγάπη είναι κάτι που συμβαίνει αργά και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμη και για μια ζωή.

 

Δεν υπάρχει η τέλεια σχέση

Η εύρεση μιας σχέσης μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο, ειδικά αν έχετε την ιδέα για τον τέλειο σύντροφο στο μυαλό σας. Θα είναι δύσκολο για τους άλλους να ανταποκριθούν στα ιδανικά σας, αφού όλοι έχουν τα ελαττώματά τους. Ακόμα κι αν βρείτε κάποιον που να ανταποκρίνεται στα κριτήριά σας, ο σύντροφός σας μπορεί να αποφασίσει ότι δεν ανταποκρίνεστε εσείς στα δικά του. Όταν συμβεί αυτό, η αναζήτηση του ιδανικού σύντροφου ξεκινά ξανά.

 

Προσδοκίες στις σχέσεις

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας όταν κάνετε μια σχέση; Προσεγγίζετε κάθε σχέση σαν να επρόκειτο να διαρκέσει για πάντα ή αφήνετε τα πράγματα να αναπτυχθούν αργά με την πάροδο του χρόνου; Η πίεση στο να δημιουργηθεί άμεσα μια στενή σχέση μπορεί να τρομάξει τον σύντροφό σας.

 

Τους αγαπάτε αλλά τους αφήνετε

Το να αγαπάς και να αφήνεις ανθρώπους δεν είναι ποτέ καλό, ειδικά για το άτομο που μένει πίσω. Εάν το κάνετε συχνά, δεν είστε μάλλον πραγματικά έτοιμος για μια ώριμη ερωτική σχέση με κάποιον. Επιπλέον, ανάλογα σε πόσο μικρή πόλη ζείτε, μπορεί να εξαντλήσετε όλες τις επιλογές σας και να μην έχετε καμία μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται να δημιουργήσουν σχέσεις μαζί σας εάν η φήμη σας προηγείται.

 

Η αγάπη στην ψηφιακή εποχή

Στην εποχή του διαδικτύου, οι άνθρωποι διαφημίζουν συχνά τον εαυτό τους ώστε να φαίνονται πιο ελκυστικοί για τους άλλους. Κάποιοι μπορεί να εμπλακούν σε αυτό τόσο πολύ και να ξεχάσουν το ποιοί είναι πραγματικά. Έτσι, όταν συναντάτε κάποιον αυτοπροσώπως για πρώτη φορά μετά τη συνάντησή σας στο διαδίκτυο, καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε εάν ερωτευτήκατε το πραγματικό άτομο ή το προφίλ του στο διαδίκτυο.

 

Καθημερινότητα και αγάπη

Το να είναι κανείς απασχολημένος έχει γίνει σύμβολο μιας συγκεκριμένης κατάστασης στη σημερινή κοινωνία. Με τους ανθρώπους να είναι τόσο απασχολημένοι, υπάρχει λίγος χρόνος για την δημιουργία μιας σχέσης. Αν οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να βρούν τον χρόνο για να ερωτευτούν, οι σχέσεις τους πιθανότατα θα παραμείνουν επιφανειακές.

 

Αλλαγή προτύπων

Τα ποσοστά γάμου μειώθηκαν σταθερά τα τελευταία χρόνια καθώς ένα ποσοστό ατόμων δεν νιώθει ότι το να παντρεύεσαι και να μένεις με ένα άτομο για πάντα είναι απαραίτητος στόχος ζωής.

 

Ο φόβος της δέσμευσης

Ο φόβος της δέσμευσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ εκείνων που αναζητούν αγάπη – είτε τους δικούς τους φόβους είτε τους φόβους του συντρόφου τους. Όταν ένα (ή και τα δύο) μέλη του ζευγαριού δεν είναι πρόθυμα να δεσμευτούν το ένα με το άλλο, είναι δύσκολο να αισθανθεί κανείς ασφάλεια στην σχέση.

Αγάπη εναντίον πάθους

Μην συγχέετε την αγάπη με το πάθος ή τον ενθουσιασμό. Αγάπη σημαίνει να θέλεις να φροντίζεις κάποιον και να περνάς χρόνο μαζί του. Το πάθος διαρκεί λίγο και συχνά αφήνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άδειοι. Οι άνθρωποι που βρίσκονται τακτικά σε αυτόν τον τύπο σχέσης μπορεί να πιστεύουν ότι η πραγματική αγάπη είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βρεθεί.


Η λύση για την εύρεση της αγάπης

Ένα μεγάλο μέρος της λύσης για την εξεύρεση της αγάπης είναι να μην αφήνετε τις εμπειρίες σας από αποτυχημένες σχέσεις στο παρελθόν να σας κάνουν κυνικό ή απαισιόδοξο. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αγαπήσει. Όταν βρείτε το άτομο που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι σε θέση να αγαπήσει, μην κλείσετε την καρδιά σας και αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει την υπέροχη αυτή διαδικασία.

 

Βρείτε συμβατές σχέσεις

Η εύρεση πραγματικής αγάπης είναι δυνατή αν αφιερώσετε χρόνο για να γνωρίσετε κάποιον. Μια πραγματική σχέση με διάρκεια δεν μπορεί να διαμορφωθεί άμεσα. Το να κάνετε πολλά πράγματα μαζί είναι ένας καλός τρόπος για να μάθετε αν είστε συμβατοί με το άλλο άτομο. Αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο μαζί του και μιλώντας για τις προτιμήσεις σας, τα θέλω και τις ανάγκες σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι κοινό έχετε. Εάν το ξεκινήσετε σιγά σιγά, χωρίες πίεση και βιασύνη, μπορεί να βρείτε την αληθινή αγάπη, το είδος της αγάπης που θα διαρκέσει μια ζωή.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

https://www.ipsychologos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου