Σελίδες

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Πως να αντιδρασετε οταν το παιδι σας αντιμιλαει

Published Νοεμβρίου 3, 2014 by sofia athanasiadou



Πώς να αντιδράσετε όταν το παιδί σάς αντιμιλάει
Μια κακή συνήθεια που μπορεί εύκολα να κοπεί, αρκεί να το προσπαθήσουμε με συνέπεια και το σωστό τρόπο!
Τα παιδιά σήμερα είναι τόσο ετοιμόλογα που έχουν έτοιμη την απάντηση σε κάθε παρατήρησή μας ήδη από τη νηπιακή ηλικία. Το βέβαιο όμως είναι ότι μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία –όπου συνήθως εξελίσσουν αυτή την ικανότητα σε… τέχνη- και οι γονείς θα πρέπει να έχουμε μάθει πώς να αντιδρούμε ώστε να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Να τι προτείνει η διάσημη σύμβουλος γονέων και συγγραφέας του βιβλίουThw Big Book Of Parenting Solutions Μισέλ Μπόρμπα ότι πρέπει να κάνουμε:
Επισημάνετε στο παιδί ότι σας αντιμιλάει κάθε φορά που το κάνει. Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, φροντίστε να δώσετε στο παιδί να καταλάβει τι ακριβώς κάνει. Πείτε του «αυτή τη στιγμή μού αντιμιλάς κι δεν το εγκρίνω». Βεβαιωθείτε ότι καθώς μεγαλώνει μπορεί να καταλάβει πότε η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή και τι πρέπει να κάνει για να τη διορθώσει. Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα στο νου είναι ότι το παιδί οφείλει να δείχνει σεβασμό στους γονείς του. Χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας εξηγήστε του ότι δεν είστε διατεθειμένος να συζητήσετε όσο χρησιμοποιεί απαξιωτικές εκφράσεις και γενικά μιλάει άσχημα.
Σταματήστε τη συζήτηση με το παιδί όσο δεν σας δείχνει σεβασμό. Εάν το παιδί διαπιστώσει ότι αυτή η στάση του δεν έχει ανταπόκριση από μέρους σας, το πιο πιθανό είναι να την αλλάξει. Άλλωστε, ο αρχικός στόχος ήταν να τραβήξει την προσοχή. Εάν δεν το καταφέρει, γιατί να συνεχίσει;
Εάν συνεχίσει, ορίστε μια συνέπεια. Εάν, αφού ξεκαθαρίσετε τη θέση σας, το παιδί συνεχίσει να σας μιλάει άσχημα, εξηγήστε του ότι αυτό έχει συνέπειες αι εξηγήστε του τι θα συμβεί εάν δεν σταματήσει. Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι με την επιβολή της συνέπειας η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένη διάρκεια και να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του παιδιού. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνετε πίσω σε καμία περίπτωση.
 Επαινέστε το όταν φέρεται με σεβασμό. Όπως σε κάθε περίπτωση με τα παιδιά, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ενισχύουμε τη σωστή αντίδραση από το να «τιμωρούμε» ή να «απαγορεύουμε» τη λανθασμένη. Όταν το παιδί σας μιλάει όμορφα και εκφράζει το σεβασμό και την εκτίμησή του, φροντίστε να καταλάβει πόσο πολύ χαίρεστε και πόσο καμαρώνετε τη συμπεριφορά του.
mamamia.gr

http://supermomrocks.me/2014/11/03/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου