Σελίδες

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Μιλώντας στα παιδιά για τον Κορονοϊό: 7 πρακτικές συμβουλές. [Βίντεο]

Tα νέα του κοροναϊού COVID-19 είναι παντού, από την τηλεόραση και το διαδίκτυο μέχρι την παιδική χαρά και το σχολείο. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα μεταφέρουν τα νέα της επιδημίας με τρόπο που θα είναι καθησυχαστικός ώστε να μην ανησυχήσουν τα παιδιά. Aν ωστόσο έχετε μιλήσει ήδη για την κατάσταση στα παιδιά σας και τώρα οργανώνετε δραστηριότητες και παιχνίδια, ρίξτε μια ματιά εδώ, εδώ και εδώ. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές από τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Child Mind.


1.Μην φοβάστε να συζητήσετε για τον κοροναϊό.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη ακούσει για τον ιό ή έχουν δει άτομα που φορούν μάσκες προσώπου, οπότε οι γονείς δεν πρέπει να αποφεύγουν να μιλάνε γι 'αυτό. Δεν μιλάμε όμως για κάτι που μπορεί πραγματικά να κάνει τα παιδιά να ανησυχήσουν περισσότερο. Δείτε την συζήτηση ως μια ευκαιρία για να μεταφέρετε τα γεγονότα και να ρυθμίσετε το συναισθηματικό φορτίο. "Εσείς βλέπετε τα νέα και είστε ο άνθρωπος που φιλτράρει τα νέα στο παιδί σας", εξηγεί η Janine Domingues, PhD, παιδοψυχολόγος στο Child Mind Institute. Ο στόχος σας είναι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αισθάνονται ενημερωμένα και να λαμβάνουν πληροφορίες βάσει γεγονότων που είναι πιθανώς πιο καθησυχαστικά από ό, τι ακούνε από τους φίλους τους ή από τις ειδήσεις.


2.Οι πληροφορίες που δίνονται στα παιδιά να ανταποκρίνονται στο αναπτυξιακό τους στάδιο.

Μην προσφέρετε εθελοντικά πάρα πολλές πληροφορίες, καθώς αυτό μπορεί να επιφορτίσει την κατάσταση των παιδιών. Αντ 'αυτού, προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παιδιού σας. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να απαντήσετε ειλικρινά και καθαρά. Είναι εντάξει αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε όλα. Είναι σημαντικό να είστε εκεί για το παιδί σας.


3.Μάθετε τι απασχολεί και τι ξέρει το παιδί σας σχετικά με την κατάσταση.

Ζητήστε από το παιδί σας να πει οτιδήποτε μπορεί να έχει ακούσει για τον κοροναϊό και πώς αισθάνεται. Δώστε του την ευκαιρία να θέσει ερωτήσεις. Πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε (αλλά όχι να καθοδηγήσετε) ερωτήσεις. Ο στόχος σας είναι να αποφύγετε τον τρόμο που μπορεί να σχηματιστεί ακούγοντας κάτι καταστροφικό.

4.Αντιμετωπίστε το δικό σας άγχος.
"Όταν αισθάνεστε πιο ανήσυχοι ή πανικοβλημένοι, δεν είναι καιρός να μιλήσετε στα παιδιά σας για το τι συμβαίνει με τον κοροναϊό", προειδοποιεί ο Dr. Domingues. Εάν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε άγχος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε πριν προσπαθήσετε να συζητήσετε ή να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παιδιού σας.

5.Εστιάστε στους κανόνες ασφαλείας
Ένας σημαντικός τρόπος για να καθησυχάσετε τα παιδιά είναι να τονίσετε τους κανόνες υγιεινής. Ο Jamie Howard, PhD, παιδοψυχολόγος στο Ινστιτούτο Child Mind, σημειώνει: "Τα παιδιά αισθάνονται σίγουρα όταν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να κρατηθούν ασφαλή". Γνωρίζουμε ότι ο κορωναϊός μεταδίδεται κυρίως με τον βήχα και με την επαφή μας με επιφάνειες. Το CDC συνιστά να πλένετε καλά τα χέρια σας ως το κύριο μέσο για να παραμείνετε υγιείς. Υπενθυμίζουμε λοιπόν στα παιδιά να φροντίζουν τους εαυτούς τους πλένοντας τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα (ή τραγουδώντας δύο φορές το "Happy Birthday"), όταν έρχονται από εξωτερικούς χώρους, προτού φάνε και αφού φυσήξουν τη μύτη τους, βήξουν, φτερνιστούν ή χρησιμοποιήσουν το μπάνιο. Εάν τα παιδιά ρωτούν για μάσκες προσώπου, εξηγήστε ότι οι ειδικοί λένε πως δεν είναι απαραίτητες για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν τα παιδιά βλέπουν άτομα που φορούν μάσκες προσώπου, εξηγήστε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

6.Συνεχίσετε να μιλάτε.
Πείτε στα παιδιά ότι θα συνεχίσετε να τα ενημερώνετε καθώς μαθαίνετε περισσότερα. Ο Dr. Domingues συμβουλεύει τους γονείς, "Μπορείτε να πείτε," Αν και δεν έχουμε τις απαντήσεις σε όλα τώρα, ξέρετε πως μόλις μάθουμε περισσότερα, η μαμά ή ο μπαμπάς θα σας ενημερώσουν ".

7.Δημιουργήστε ρουτίνες.
"Δεν μας αρέσει η αβεβαιότητα, γι' αυτό το να παραμείνουμε πιστοί στις ρουτίνες και την προβλεψιμότητα θα είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή", συμβουλεύει ο Δρ Domingues. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα που το σχολείο και οι υπόλοιποι χώροι είναι κλειστοί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε θεσπίσει βασικές ρουτίνες όπως θα κάνατε κατά τη διάρκεια των διακοπών ή των καλοκαιρινών διακοπών. Οι δομημένες μέρες με τα κανονικά γεύματα και τις ώρες ύπνου είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διατήρησης της ευτυχίας και της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Παρακολουθήστε στα αγγλικά το βίντεο με τις οδηγίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου