Δείτε με πόσους τρόπους σαμποτάρετε την ψυχική σας υγεία
Το μυαλό και η διάθεσή μας επηρεάζονται άμεσα από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Διάφορα οδυνηρά γεγονότα, όπως ένας κακός χωρισμός, η ανεργία, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου κ.α. συχνά μας αφήνουν ανάστατους και πολύ λυπημένους, αλλά πολλές φορές είναι εκείνα που κάνουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα και τα μοτίβα της σκέψης που ακολουθούμε, τα οποία έχουν την πιο μεγάλη επίδραση στην ψυχικής μας διάθεση.
Οι κακές συνήθειες, όπως ο ελλιπής ύπνος, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ή τα μικροπροβλήματα υγείας που αμελούμε, μπορεί να υπονομεύσουν την ψυχική μας υγεία, είτε αυτό εκδηλώνεται με ένα σύντομο επεισόδιο κακής διάθεσης, είτε με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
Δείτε με ποιους τρόπους σαμποτάρετε οι ίδιοι την ψυχικής σας διάθεση καθημερινά:
Αποφυγή άσκησης
Εκτός από το να σας κρατάει σε φόρμα, η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της διάθεσης. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει και στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες. Η τακτική άσκηση έχει θετική επίδραση στην παραγωγή εγκεφαλικών χημικών ουσιών και ορμονών που σχετίζονται με την διάθεση και μπορεί να προσφέρει οφέλη που συμβάλλουν στην καλύτερη ψυχική υγεία.
Ακαταστασία γύρω σας
Η γενικευμένη ακαταστασία μέσα στο σπίτι (πχ πράγματα πεταμένα δεξιά και αριστερά, ντουλάπες και συρτάρια ανακατωμένα, αντικείμενα σε λάθος θέση κλπ) μπορεί να είναι σημάδι ψυχολογικής πίεσης ή/και διαταραχής. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ακαταστασία στον περιβάλλον μας, μας κάνει να αισθανόμαστε καταπίεση ψυχολογικά. Έρευνα έχει δείξει ότι η ακαταστασία συνδέεται με την κατάθλιψη, το στρες και την παχυσαρκία.
Δεν κοιμάστε αρκετά
Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ευερεθιστότητα, στρες και καλή διάθεση που μπορεί να διαρκέσει για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Αν, μάλιστα, η έλλειψη ύπνου γίνει χρόνιο φαινόμενο, τότε το άτομο έχει αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης και διαταραχών άγχους.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ καταστέλλει το νευρικό σας σύστημα, σας επιβραδύνει και ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σας διάθεση. Επίσης, αν γίνεται το βράδυ, αν και αρχικά μπορεί να σας φέρει υπνηλία, τείνει να προκαλεί νυχτερινή αφύπνιση και λιγότερο αναζωογονητικό ύπνο.
Εμμονικές σκέψεις
Όταν οι ίδιες αγχωτικές σκέψεις γυρνούν ξανά και ξανά στο κεφάλι σας, τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι βάζετε το σώμα και το μυαλό σας σε κατάσταση “μάχης” ή “φυγής”. Η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνονται και το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες άγχους, όπως αδρεναλίνη και κορτιζόλη, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την σωματική και συναισθηματική σας υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου