Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Νοεμβρίου 27, 2015 Συγγραφέας: KidsGo
Και ποιος δεν θα ήθελε να τον αγαπούν και να τον αποδέχονται για αυτό που είναι; Με τα καλά του και τα στραβά του, με τις αποτυχίες του και τις επιτυχίες του, με τα λάθη του και τις αδυναμίες του. Οι γονείς όμως αν και θέλουν πάντοτε το καλύτερο για τα παιδιά τους και έχουν πάντα τις καλύτερες προθέσεις απέναντί τους, καμιά φορά ξεχνούν ότι τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες όπως και οι μεγάλοι. Η αποδοχή του εαυτού μας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας και καθορίζει πολλές φορές και τις επιλογές μας!
Για να αποδεχτώ όμως τον εαυτό μου, θα πρέπει να έχω βιώσει την αποδοχή από τον κοινωνικό μου περίγυρο, και κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον το οποίο είναι και το πρώτο που θα καθορίσει την εικόνα που έχω για τον εαυτό μου.
Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές οι γονείς, θα βοηθήσουν το παιδί να αποδέχεται, να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό του και κατά συνέπεια να έχει πίστη στις ικανότητές του που θα το βοηθήσουν να πετύχει στο μέλλον!
Γνωρίστε το παιδί. Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι ξέρουν τα παιδιά τους. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι ως παιδιά το πιθανότερο είναι ότι έχουμε ακούσει από τις μαμάδες μας «Εγώ σε έχω γεννήσει, σε ξέρω καλύτερα από όλους».
Αναμφισβήτητα οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού μιας και είναι αυτοί που το φέρνουν στον κόσμο, το ανατρέφουν και το διαπαιδαγωγούν. Καθώς όμως το παιδί μεγαλώνει, μειώνεται η ανάγκη για βοήθεια από τους γονείς, καθώς και η αλληλεπίδραση που έχει μαζί τους. Τα ενδιαφέροντα αλλάζουν και το παιδί σιγά σιγά γίνεται ανεξάρτητο. Οι γονείς θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να δουν ποιο είναι το παιδί τους σήμερα.
Συζητείστε μαζί του και κάντε πράγματα μαζί που απολαμβάνει. Όταν είστε μαζί του, δώστε όλη την προσοχή στο παιδί χωρίς να μοιράζετε την προσοχή σας κάνοντας και άλλα πράγματα ταυτόχρονα.
Δώστε προσοχή στα πράγματα που αποδίδει καλά. Ίσως θέλετε το παιδί σας να διαπρέψει στο ποδόσφαιρο και έτσι το παιδί για να σας βλέπει χαρούμενους γράφεται σε ομάδα ποδοσφαίρου. Παρόλα αυτά ξοδεύει περισσότερο χρόνο στον πάγκο παρά στο γήπεδο και όταν βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο σπάνια φέρνει κάποιο καλό αποτέλεσμα.
Θυμώνετε μαζί του και του λέτε πόσο απογοητευμένοι νιώθετε, ή συγκεντρώνετε την προσοχή σας στα πράγματα που αποδίδει καλά; Εστιάζετε την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν παίζει με όλη του την καρδιά; Στο ότι θα προτιμούσε να ζωγραφίζει ή να διαβάζει ή να κάνει skate;
Τα παιδιά δεν είναι πάντα ειλικρινή με τους γονείς τους στο τι θέλουν να κάνουν. Επομένως αν θέλετε να βρείτε σε τι είναι καλό το παιδί σας, δώστε προσοχή σε τι του αρέσει να ξοδεύει χρόνο!
Διδάξτε και δείξτε σεβασμό. Όταν το παιδί σέβεται τον εαυτό του, μπορεί και υπερασπίζεται αυτό που είναι, αυτό που θέλει να γίνει και έχει το θάρρος της γνώμης του. Όταν τα παιδιά αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, δεν τα παρατάνε στα δύσκολα. Όταν έχουν πίστη στον εαυτό τους, έχουν την ικανότητα να στοχεύουν ψηλά και να κατακτήσουν ακόμα και τον κόσμο!
Πάντα οι γονείς ζητάνε από τα παιδιά τους να τους σέβονται, αλλά αλήθεια, πόσο σεβασμό δείχνουν οι ίδιοι στα παιδιά τους; Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να μάθει να σέβεται τον εαυτό του αν οι ίδιοι οι γονείς του δεν το σέβονται. Όταν σας μιλάει το παιδί, διατηρείστε βλεμματική επαφή και μη κάνετε άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Όταν θέλει να σας δείξει κάτι, αφιερώστε χρόνο να το δείτε. Όταν κάτι πάει στραβά, ακούστε πρώτα και στη συνέχεια σκεφτείτε μαζί τι πρέπει να κάνει για να βελτιώσει την κατάσταση. Δώστε χρόνο στο παιδί όταν το ζητάει. Θα σας πάρει μόνο λίγα λεπτά από αυτό που κάνετε και εξάλλου σκεφτείτε, τι είναι πιο σημαντικό, να μαγειρέψετε, να απαντήσετε στο τηλέφωνο, να πληρώσετε τους λογαριασμούς, να δείτε τηλεόραση, ή να δείξετε στο παιδί σας έμπρακτα ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής σας;
Θυμηθείτε ότι το παιδί σας δεν είναι εσείς. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, είναι ξεχωριστό, δεν είναι μια νεότερη έκδοση κανενός. Επιτρέψτε του να είναι ο εαυτός του. Εξηγήστε τις προσδοκίες σας και τα πράγματα που περιμένετε από το παιδί. Ενθαρρύνετε τον αγώνα και την προσπάθεια για να πετύχει αυτές τις προσδοκίες, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να ενθαρρύνετε και να αποδέχεστε αυτό που είναι!
Εμείς το διαβάσαμε εδώ: www.parentshelp.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου