ΥΓΕΙΑ 08.02.14 09:45
Η οικονομική κρίση πλήττει την ψυχική υγεία όχι μόνο των ψυχικά ασθενών αλλά και των υγιών ανθρώπων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα. Άνθρωποι που έχασαν ξαφνικά τις δουλειές τους αντιμετωπίζουν έντονο στρες και αναπτύσσουν ψυχολογικά προβλήματα, ενώ οι ηλικιωμένοι μπορεί ακόμη και να επιλέξουν την απόπειρα της αυτοκτονίας για να αποφύγουν τα προβλήματά τους.
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τα διεθνή δεδομένα. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βιώνουν έντονο στρες ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ενώ λόγω των ξαφνικών αλλαγών στο τρόπο της ζωής τους αντιμετωπίζουν αδυναμία ικανοποιητικής κάλυψης των ψυχολογικών αναγκών και αισθάνονται ανασφάλεια.
Η φτώχεια και η ανεργία είναι οι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το ποσοστό της κατάθλιψης, της κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών, των αγχωδών διαταραχών και αυτοκτονιών.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Εγκέφαλο και τη Συμπεριφορά.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε. Ενώ παλαιότερα τα περιστατικά ατόμων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας ήταν σπάνια και οφείλονταν σε συναισθηματικούς ή οικογενειακούς λόγους, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και οφείλονται στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.
Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η πιο ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων είναι αυτοί που βρίσκονται μεταξύ 50-54 ετών, ενώ παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό των γυναικών που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν είναι ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των ανδρών.
Η απώλεια της εργασίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος, διότι στη συνέχεια αδυνατεί να στηρίξει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν συντρέχουν και συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση ή τον αυτοσεβασμό ενδέχεται ορισμένα άτομα να οδηγηθούν στην ιδέα της αυτοκτονίας.
Μιλώντας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία στην Ελλάδα, ο κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκχαμ, Νίκος Χριστοδούλου, ανέφερε: "Υπάρχουν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία, τα οποία μας δείχνουν ότι οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης επηρεάζουν τη ψυχική υγεία... Η αυτοκτονικότητα, όπως και οι διαταραχές του συναισθήματος, κατά κύριο λόγο η κατάθλιψη και το άγχος είναι αυτά που παρατηρούνται κυρίως. Η ανεργία και το χρέος είναι τα στοιχεία που συμβάλλουν σε αυτό".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου