Πριν πολλά χρόνια τα θέματα σεξουαλικής φύσεως αποτελούσαν ταμπού και οι σχετικές συζητήσεις στο οικογενειακό και στο κοινωνικό πλαίσιο θεωρούνταν απαγορευμένες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι νέοι μεγαλώνοντας να φοβούνται ή και να αποφεύγουν να σχετίζονται με το άλλο φύλο λόγω άγνοιας. Στις σχέσεις που δημιουργούνταν, δεν μπορούσαν στα αρχικά στάδια να συζητηθούν ελεύθερα αυτά τα θέματα ούτε να εκφραστούν ανοιχτά οι σκέψεις και τα συναισθήματα των δύο συντρόφων, κατάσταση που οδηγούσε συχνά στην έλλειψη εμπιστοσύνης και στην ύπαρξη προβλημάτων ανάμεσα στο ζευγάρι.
Ως γονείς καλείστε να διερευνήσετε τις δικές σας αντιλήψεις γύρω από τα σεξουαλικά θέματα και, έπειτα, θα είστε έτοιμοι να απαντήσετε με τον ανάλογο τρόπο σε μια ενδεχόμενη σχετική ερώτηση. Έτσι λοιπόν, όταν το παιδάκι σας έρθει και σάς ρωτήσει πώς γίνονται τα παιδιά, από πού βγαίνουν ή πώς δημιουργούνται (συνήθως αυτή η ερώτηση δεν γίνεται πριν να συμπληρώσουν τα εννιά έτη) πείτε του την αλήθεια! Χρησιμοποιήστε λεξιλόγιο που είναι κατάλληλο για την ηλικία του προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητό και να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ή διαστρεβλώσεις. Τα πάντα εξαρτώνται από τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει κανείς. Είναι σημαντικό να αποκαλείτε τα σεξουαλικά όργανα με το όνομά τους.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα με ερωτήσεις – απαντήσεις. Μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία εξοικειώνοντας το παιδί με το γυμνό σώμα, υπονοώντας, έτσι, ότι η γύμνια δεν είναι ντροπή. Έτσι, μπορείτε να κάνετε μπάνιο μαζί και κυρίως να μην ντρέπεστε να εμφανίζεστε γυμνοί μπροστά στο παιδί. Αυτό κατ’ επέκταση θα το βοηθήσει να αγαπήσει το δικό του σώμα και να μην ντρέπεται γι’ αυτό. Φυσικά θα πρέπει να το βοηθήσετε να αντιληφθεί σε ποια πλαίσια μπορεί να γίνεται αυτό και σε ποια όχι ∙ να καταλάβει, δηλαδή, ότι οι γονείς μπορούν να δουν το παιδί γυμνό, το παιδί μπορεί να δει γυμνούς τους γονείς, αλλά ο κύριος Δ. που μένει δίπλα δεν μπορεί να δει γυμνή τη μαμά.
Δεν υπάρχουν ιδανικές συνταγές για το πώς «πρέπει» να μιλήσετε στο παιδί σας γι’ αυτά τα ζητήματα. Το παιδί πρέπει να καταλάβει πως πίσω από την απάντηση που λαμβάνει, δεν κρύβεται κάτι που διάβασε ο γονιός σε κάποιο βιβλίο, αλλά βρίσκεται ο ίδιος ο άνθρωπος, η μαμά ή ο μπαμπάς με τις δικές του ιδέες και με την δική του προσωπική αντίληψη για τη ζωή. Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε είναι με το να διηγηθείτε τον τρόπο που γνωριστήκατε, πώς αγαπήσατε ο ένας τον άλλο και πώς αισθανθήκατε την ανάγκη να ζήσετε για πάντα ο ένας κοντά στον άλλο.
Νίκη Λιώτη
Ψυχολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου