Σελίδες

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Το κάπνισμα


kapnisma
Ξέρω ανθρώπους που έχουν αρχίσει το κάπνισμα σε πολύ νεαρή ηλικία και παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί σοβαρή ασθένεια ή σοβαρή καρδιακή διαταραχή συνεχίζουν να καπνίζουν. Το άτομο που είναι εξαρτημένο από το τσιγάρο δεν φαίνεται, συνήθως, να θέλει να συνειδητοποιήσει ότι η συνήθειά του αυτή μπορεί να τον σκοτώσει. Τα νεαρότερα σε ηλικία άτομα καπνίζουν για να αισθάνονται πιο χαλαρά και για να νιώθουν πιο κοινωνικοί, αφού με την νικοτίνη η κοινωνική συστολή αναστέλλεται σε ένα βαθμό όπως γίνεται και με το αλκοόλ.
Χάρη στις δυναμικές εκστρατείες κατά του καπνίσματος, οι χώροι που επιτρέπεται το κάπνισμα περιορίζονται όλο και περισσότερο. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες οι καπνιστές μπορούν να καπνίζουν μόνο στο σπίτι τους, αν φυσικά μένουν μόνοι ή με άλλους καπνιστές και δεν υπάρχει παιδί στην οικογένεια που μπορεί να το βλάψουν. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στον δρόμο ή σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Έτσι το ποσοστό των ατόμων που καπνίζαν αναγκαστικά (παθητικό κάπνισμα) επειδή ανέπνεαν τον καπνό του τσιγάρου από τους καπνιστές γύρω τους έχει σχεδόν εξαλειφθεί με θετικά αποτελέσματα για την δημόσια υγεία. Δυστυχώς το ίδιο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα μόνοι τους. Ένα μικρό ποσοστό από αυτούς μπορεί να τα καταφέρει ενώ οι υπόλοιποι θα το σταματήσουν για μικρό χρονικό διάστημα και θα υποτροπιάσουν με την πρώτη ευκαιρία. Ο εθισμός στο τσιγάρο είναι μια ασθένεια που απαιτεί ιατρική και ψυχολογική περίθαλψη και καλό θα ήταν να έχουμε την υποστήριξη μιας ομάδας που σκοπεύει να απαλλαγεί από αυτή την συνήθεια (ομάδες αυτοβοήθειας). Η νικοτίνη είναι η ουσία με μεγάλη δύναμη αφού μόνο μέσα σε οκτώ δευτερόλεπτα φτάνει στον εγκέφαλο και γίνονται ορατά τα αποτελέσματά της. Η νικοτίνη επίσης δημιουργεί εξάρτηση τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Αλλά εκτός από τη νικοτίνη, το τσιγάρο περιέχει μια ποικιλία από καρκινογόνες ουσίες. Ο καπνός του τσιγάρου μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε γι” αυτό και ο καπνιστής αποτελεί απειλή για την οικογένειά και το στενό του περιβάλλον.
Η διακοπή του καπνίσματος απελευθερώνει τον άνθρωπο από την δουλεία του τσιγάρου. Θα σας κάνει να νιώσετε πιο υγιής και πιο δυνατός, θα βελτιώσει το δέρμα σας και θα επαναφέρει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης που υπολειτουργούσαν σε μεγάλο βαθμό. Η άσκηση θα βοηθήσει τον οργανισμό να αποτοξινωθεί. Συγκεκριμένα η αεροβική άσκηση που εκτελείται καθημερινά για τριάντα λεπτά είναι μια υγιής συνήθεια που βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων και να αποβάλει τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια στο σώμα σας. Εντούτοις, τα κύτταρα του εγκεφάλου έχουν μνήμη και παρόλο που ένας καπνιστής σταματάει το κάπνισμα είναι πάντα ευαίσθητος στην νικοτίνη. Για αυτό το λόγο, το κάπνισμα, όπως και κάθε άλλος εθισμός, μπορεί να ελεγχθεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς από την κυτταρική μνήμη του ατόμου.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως με την διακοπή του καπνίσματος ο οργανισμός ξαναγεννιέται. Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και η κατάσταση των πνευμόνων σας. Μετά από δεκαπέντε χρόνια αποχής από την νικοτίνη ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα, του λάρυγγα και του οισοφάγου είναι ίσος με εκείνου ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ στην ζωή του. Μια κακή συνήθεια σαν το τσιγάρο αποτελεί εμπόδιο στη ζωή αλλά και στις σχέσεις του ατόμου. Η απαλλαγή από αυτόν τον εθισμό είναι μεγάλη πρόκληση για έναν άνθρωπο, γιατί σημαίνει πως είναι πρόθυμος να μάθει να ζει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com
Το κάπνισμα σου επιτρέπει να νομίζεις πως κάτι κάνεις, παρ” όλο που δεν κάνεις τίποτε.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον
Υ.Γ. Αφιερωμένο στην φίλη Barbara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου