Σελίδες

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Η νηστεία είναι δικαίωμα, όχι υποχρέωση


Έχω την αμυδρά εντύπωση ότι η αρχισυνταξία με τρολάρει με καλό τρόπο. Δίνεις δηλαδή θέμα για τη νηστεία σε έναν άνθρωπο που κουβαλάει πάνω του το γονίδιο του Homer Simpson και θα μπορούσε, υποθετικά, να βάζει στον εαυτό του εύκολους γρίφους για να κερδίζει ως βραβείο φαΐ. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που, αν μπορούσε, θα είχε βάλει δύο σουβλάκια χιαστί στην ελληνική σημαία. Τον παθολογικά λαίμαργο, την ψυχασθενική μασέλα, τον άνθρωπο που θα σφηνώνει στα καζάνια της κόλασης επειδή δε θα τον χωράει η μπάκα δίνεις τέτοιο θέμα;

Επειδή σ' αυτό το θέμα δεν μπορώ να απαντήσω λόγω άγνοιας, επιστράτευσα τον Προφήτη Γούγλη να μου δώσει τα φώτα του, στο γιατί, τέλος πάντων, ο κόσμος να κάνει νηστεία και όχι μια ισορροπημένη δίαιτα. Να το δούμε δηλαδή από την πλευρά του παθόντος. Καταρχάς αποθαρρύνθηκα όταν κατέβαζα την μπάρα με τις πληροφορίες, νόμιζα ότι κατεβάζοντάς την, έχω φτάσει κοντά στον πυρήνα της γης και είμαι ακόμα στη μέση της σελίδας. Φαντάσου, άρχισα να αγχώνομαι σχετικά με το θέμα νηστεία κι ούτε μέχρι το τέλος έφτασα.
Πάμε να δούμε λοιπόν γιατί είναι ωφέλιμο να νηστέψουμε, σύμφωνα με τα κείμενα της Εκκλησίας. Καταρχήν έχω να καταγγείλω την παντελή απουσία μάρκετινγκ για να προμοτάρουμε τον τελικό στόχο. Δεν μπορεί δηλαδή να λές στον άλλον να μη φάει τσιτσί και ως δικαιολογία, να προβάλλεις ότι με τη νηστεία «αποκρούεις τις επιθέσεις του διαβόλου». Αρχικά εγώ είμαι αμυντικός. Δηλαδή με το ζόρι να αλλάξω θέση και να μην αποδώσω τα αναμενόμενα; Αυτό τώρα δεν είναι αλητεία; Δεύτερον, «χαλιναγωγούμε τα σαρκικά πάθη». Λογικό είναι ρε φίλε, άμα έχεις ρέψει από την ασιτία, δε σου κάνει κούκου ούτε με γερανό. Μετά θες ρε παιδί μου να νηστέψεις, σε πιάσαν τα φιλότιμα, έχασες στοίχημα, οτιδήποτε. Κάτσε και διάβασε μάγκα μου, πόση λεπτομέρεια έχει στις μέρες που πρέπει να την τηρήσεις κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ειλικρινά, δεν πρόκειται να ξανακράξω κοπέλα που της έξηγεις το οφσάιντ και δεν το καταλαβαίνει. Ακριβώς έτσι ένιωσα. Τονίζω επίσης ότι είμαι κάθετος στους περιορισμούς περί κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Δηλαδή πεινάμε που πεινάμε, ούτε καν να σουρώσουμε, να ξεχάσουμε την πείνα μας δεν μπορούμε.

Για να σοβαρέψουμε λίγο, οφείλω να ομολογήσω ότι το έθιμο της νηστείας μου είναι επιεικώς αδιάφορο. Σέβομαι απόλυτα τον οποιονδήποτε θέλει να τιμήσει τα πιστεύω του και τηρεί τη νηστεία όπως της αρμόζει, αλλά απλώς δε με ένδιαφέρει. Επίσης να τονίσω ότι όταν λέμε νηστεύω -ακολουθεί φωνή από ντουντούκα Ντάτσουν- δε σημαίνει να θεωρείς νηστεία τα νηστίσιμα του Goody’s. Ευχαριστώ. Ούτε είναι νηστεία να πιάσεις οτιδήποτε δεν είναι κρέας, να του πετάξεις τα μάτια έξω, να πίνεις μισό βυτίο σόδα να χωνέψεις και να ρεύεσαι σαν κρυωμένος μέταλ τραγουδιστής.

Νηστεία επίσης δεν είναι να ζαλίζεις τον κόσμο με το πόσο πιστός/συγκρατημένος/Τσακ Νορις είσαι. Αν δε φρόντισαν να στο εξηγήσουν από μικρό, σου παρέχω μια δωρεάν πληροφορία, προσφορά της Mindthetrap Productions: Δε μας ενδιαφέρει αν κάνεις νηστεία. Την κάνεις για τον εαυτό σου. Έχουμε ένα σκασμό προβλήματα στην κεφάλα μας, έχουμε και σένα, τον επίδοξο Παΐσιο (μεγάλη η χάρη Του) να μας κουνάς το δάχτυλο (που αν έγραφα για κανένα άλλο μέσο, θα σου 'λεγα πού να το βάλεις). Πίστεψέ με, ανησυχώ πολύ περισσότερο να είμαι καλός άνθρωπος, να σέβομαι το διπλανό μου, να αναρωτιέμαι εάν έκανα -άθελα μου- κάτι που ίσως να στενοχώρησε κάποιον, από το να αναρωτιέμαι τι να βάλω στο πιάτο μου συνέχεια. Ή να στο θέσω λίγο πιο χοντροκομμένα: με ενδιαφέρει να έχει ΚΑΙ ο άλλος κάτι στο πιάτο του.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, όπως και δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες. Εάν νιώθεις προσωπικά εσύ σαν Γιάννης, Κώστας, Χρύσα, Άννα την έμφυτη ανάγκη να νηστέψεις είτε για λόγους παράδοσης, είτε για λόγους πίστης, έχεις όλο το ελεύθερο από εμένα να το κάνεις. Ελπίζω να μου επιτρέψεις να μην το κάνω εγώ. Και μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να σε προκαλέσω καθόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου