Σελίδες

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Νεφέλη Πόπη Ζάνη - Συγγραφέας - Αρθρογράφος

01-12-2014
Η ψυχολογία των χρωμάτων
Μπορεί η ψυχολογία μας να επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά από τα χρώματα;

Πολλοί γιατροί και ειδικοί ψυχικής υγείας, μετά από μελέτη πολλών ετών, κατέληξαν στο γεγονός πως τα χρώματα έχουν την δύναμη να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις και να επηρεάσουν την διάθεσή μας.

Για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς η χρωμοθεραπεία αποτελούσε μέρος της θεραπείας και της ίασης. Παράδειγμα χρησιμοποιούσαν το κόκκινο για την καλή κυκλοφορία του αίματος, το κίτρινο για το νευρικό σύστημα και το μπλε για την ανακούφιση.

Δεν είναι ίσως τυχαίο που χωρίζονται τα χρώματα σε κατηγορίες, τα λεγόμενα δηλαδή "ζεστά χρώματα" και "ψυχρά χρώματα".

Ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιούνγκ, θεωρούσε οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσα από τα χρώματα.

Ας δούμε λοιπόν τις ιδιότητες των χρωμάτων και σε τι μπορεί να μας ωφελήσουν.

Πράσινο

Είναι το χρώμα που αποπνέει ηρεμία και ειρήνη. Οι γιατροί, οι οδοντίατροι και οι εταιρίας υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιούν συχνά το πράσινο για να συμβολίσουν την καλή υγεία και ευεξία, ενώ επίσης χρησιμοποιείται από ανθοπωλεία και αρχιτέκτονες κήπου.


Κόκκινο

Χρώμα της δράσης, θερμό (καυτό) που πυρπολεί και αναζωογονεί. Συνδέεται με την ενεργητικότητα, τη ζωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, το ενδιαφέρον για την ζωή, την ευτυχία, τον αυθορμητισμό, την διέγερση, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, την φιλοδοξία, την επαναστατικότητα αλλά ... και την αγάπη.


Ροζ

Χρώμα που χαρακτηρίζεται από θηλυκότητα, τρυφερότητα, παιδικότητα και αθωότητα. Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από δυσκολία να αποδεχτούν την θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.


Κίτρινο

Χρώμα ηλιακό, φωτεινό, ζεστό που δείχνει σοφία, κατανόηση, νιότη, ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, ευελιξία, πρόοδο, ροπή στην διασκέδαση, επικοινωνία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση, καθαρότητα συναισθημάτων και πλήρης απελευθέρωση από πάθη. Επίσης, χρώμα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά ...και εμπνέει.


Μπλε

Προκαλεί συναισθήματα γαλήνης, ηρεμίας, καθαρότητας, ασφάλειας και τάξης. Συνδέεται και με αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη και η επιφυλακτικότητα.




Λευκό

Εξουσία, δύναμη, κακό, νοημοσύνη, θρήνος.




Πορτοκαλί

Χαρά, ενέργεια, ενθουσιασμός, ζεστασιά, πλούτος, φινέτσα, αλλαγή, ερεθισμός.




Μωβ

Πίστη, πλούτος, φινέτσα, σοφία, εξωτικότητα, πνευματικότητα, ακμή, σεβασμός, μυστήριο.




Καφέ

Αξιοπιστία, σταθερότητα, φιλία, θλίψη, ζεστασιά, άνεση, ασφάλεια, φυσικότητα.



http://simplylife.gr/pages/beltiwsh_kathhmerinothtas/article/id/23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου