Σελίδες

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Παιδί και παιδικός σταθμός. Τι πρέπει να ξέρετε!


Ο παιδικός σταθμός είναι πολύ σημαντικός για το παιδί. Μέσα στη μικρή κοινωνία του σταθμού μαθαίνει να προσαρμόζεται, να κοινωνικοποιείται και να εκφράζεται. Σταματάει να είναι το εγωκεντρικό παιδί που νοιάζεται μόνο για τις δικές του ανάγκες μέσα στο υπερπροστατευτικό περιβάλλον του σπιτιού, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα στα μοναχοπαίδια και γίνεται ενεργό μέλος μιας ομάδας. Η μετάβαση του παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον στο σχολείο δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για το παιδί ούτε για τους γονείς. Μέσα στον παιδικό σταθμό το παιδί θα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες που θα το βοηθήσουν στη μετέπειτα μαθητική του ζωή. Το αρμονικό περιβάλλον του παιδικού σταθμού βοηθάει το παιδί να γίνει ανεξάρτητο και υπεύθυνο, να δημιουργήσει δεσμούς φιλίας με κάποια από τα μέλη της ομάδας, να υπακούει στους κανόνες της τάξης και να εκφραστεί. Σίγουρα στην αρχή δε θα είναι όλα ρόδινα. Πρώτα εσείς οι ίδιοι να είστε έτοιμοι, να έχετε προσαρμοστεί έχοντας αποβάλει τις ενοχές ότι εγκαταλείπετε το παιδί. Πολλοί γονείς βιώνουν έντονα συναισθήματα όπως φόβο, αμφιβολία κ.α. με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσαρμοστούν οι ίδιοι στη νέα πραγματικότητα. Εάν το παιδί νιώσει ότι είστε χαρούμενοι θα είναι και το ίδιο! Για να προσαρμοστεί το παιδί πιο εύκολα στο νέο περιβάλλον είναι πολύ βοηθητικό να έχει προηγηθεί μια επίσκεψη στο χώρο του σχολείου ώστε το παιδί να δει που θα περνάει τις ώρες που θα μένει εκεί. Είναι πολύ σημαντικό να δείξετε εμπιστοσύνη στους ειδικούς! Μη ξεχνάτε ότι μέσα στο χώρο του παιδικού σταθμού υπάρχουν παιδαγωγοί ειδικευμένοι που αγαπούν τα παιδιά. Όποτε σας δοθεί η ευκαιρία μιλήστε στο παιδί για την δασκάλα του και εξηγήστε του ότι μπορεί να την εμπιστεύεται και να την αγαπάει αφού δε θα είστε εσείς εκεί.
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΦΤΑΣΕ…
Η πρώτη μέρα έφτασε και ετοιμάζετε το παιδί για το σχολείο. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τυχόν απρόσμενες αντιδράσεις του παιδιού όπως γκρίνια, κλάματα κ.α. Εσείς θα πρέπει να είστε σταθεροί στην απόφασή σας και να μην διαπραγματευτείτε ούτε στιγμή το θέμα του σχολείου καθώς γνωρίζετε ότι γίνεται είναι για το καλό του παιδιού. Εξηγείστε στο παιδί ότι όσο εκείνο θα είναι σχολείο εσείς θα είστε στη δουλειά και ότι θα επιστρέψετε μετά τη δουλειά σας να το πάρετε. Είναι καλό να αποχαιρετήσετε το παιδί πριν φύγετε από την είσοδο του σχολείου αλλά μην το παρακάνετε! Όσο δύσκολο και να σας φαίνεται θα πρέπει ο αποχωρισμός να είναι σύντομος ακόμα και αν το παιδί κλαίει και σας ζητάει να το πάρετε μαζί σας. Συνήθως τα παιδιά που κλαίνε μετά την αποχώρηση των γονέων τους σταματούν σχεδόν αμέσως. Όταν πάτε να πάρετε το παιδί από το σχολείο εκφράστε του τη χαρά σας που τα κατάφερε στο νέο του ξεκίνημα και όχι το άγχος σας για το αν τα κατάφερε!


Ειδικός προσχολικής αγωγής, δημιουργίας και έκφρασης με ειδικότητα στα ΑΜΕΑ. Ιδιοκτήτρια του ιστολογίου http://anthaki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου