Σελίδες

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

10 τρόποι να γεμίσετε το σπίτι σας με αγάπη

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 5, 

2014 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου

1
LoveFamilyHome_icon6small
Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo
Πάντοτε είναι η ώρα να γεμίσετε το σπίτι σας με αγάπη. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει γι αυτό είναι καιρός να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό για την οικογένεια μας. Μερικές φορές η αγάπη δεν είναι μόνο τα συναισθήματα που έχετε, είναι οι πράξεις που κάνετε.
Αυτοί είναι 10 τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε το σπίτι σας με αγάπη!
LoveFamilyHome_icon 1. Καλλιεργήστε τις σχέσεις γύρω σας, όπως κι αν εσείς νιώθετε: Κάντε ερωτήσεις και ακούστε με προσοχή. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο: Αφήστε πίσω τα δικά σας προβλήματα και επικεντρωθείτε στα προβλήματα των αγαπημένων σας. Συντονιστείτε μαζί τους και ακούστε (χωρίς να αποσπάτε την προσοχή σας) αυτά που τους πονάνε, τα όνειρα τους, τις χαρές και τους στόχους τους.
LoveFamilyHome_icon 2. Βρέστε μικρούς και έξυπνους τρόπους να δείξετε την αγάπη και φροντίδα σας… κτυπήστε με αγάπη στην πλάτη, κάντε πολλές αγκαλιές, να είστε ευγενικοί όταν ζητάτε πράγματα (μην αρπάζεστε όταν είστε απογοητευμένος, εκνευρισμένος ή θυμωμένος). Πείτε συχνά «Καλημέρα«, «Σ αγαπώ«, «Λυπάμαι«, «Ευχαριστώ«και «Παρακαλώ«.
LoveFamilyHome_icon 3. Πείτε «Ναι» πιο συχνά: Αυτό πηγαίνει πακέτο με το πρώτο σημείο πιο πάνω που αφορά το «να ακούς». Προσοχή ώστε αυτό να μην σημαίνει ότι θα αποπαίρνετε τους άλλους την ώρα που ακούτε κάποιον. Όταν τα παιδιά θέλουν να σας δείξουν κάτι, ή να έρθουν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα, ή για να τους διαβάσετε ένα βιβλίο (ή οτιδήποτε ανάλογο), χρησιμοποιήστε φράσεις αγάπης και μην τους αποπάρετε. Κάτι δηλαδή σαν αυτό: «Μια στιγμή», «Ίσως αργότερα», «Μπορείς να περιμένεις μέχρι να τελειώσω αυτό που γράφω;» Πρέπει λοιπόν να είστε προσεκτικοί με τις ανάγκες τους, πάντα σε μία ισορροπία με τις δικές σας .
LoveFamilyHome_icon 4. Μαγειρέψτε κάτι: Κάνει το σπίτι να μυρίζει ωραία και σίγουρα φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο των αγαπημένων σας!
LoveFamilyHome_icon5
LoveFamilyHome_icon 5. Δείξτε στα παιδιά πώς να κάνουν κάτι καινούργιο: Αυτό προάγει την αυτονόμηση τους, και μπορεί να σας ελευθερώσει χρόνο αργότερα. Να θυμάστε την αγγλική φράση «δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα είναι χορτάτος για μια μέρα, μάθε σε κάποιον να ψαρεύει και θα είναι χορτάτος μια ζωή» («give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime«).
Αυτό ενισχύει επίσης την αυτοεκτίμηση τους και δείχνει ότι τους εμπιστεύεστε. Μπορείτε λοιπόν να τους δείξετε πώς να κάνουν μύτη σε ένα ραβδί από ξύλο με ένα μαχαίρι, πως να αλλάξουν τις μπαταρίες σε ένα φακό (φανάρι), πώς να ανοίξουν το καπό του αυτοκινήτου και να ελέγξουν το λάδι, πώς να κάνουν ομελέτα … κάτι δηλαδή που μπορείτε να κάνετε μαζί (πάντα φυσικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας). Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για την οικοδόμηση οικογενειακών δεσμών .
LoveFamilyHome_icon 6. Βεβαιωθείτε ότι όλοι κοιμούνται αρκετά και κάνουν αρκετή άσκηση: Θεωρητικά ο καθένας το ξέρει αυτό, αλλά στην πράξη πολλές φορές εξουθενωνόμαστε στη δουλειά. Χάνουμε την αίσθηση του χρόνου και δεν παίρνουμε τα παιδιά για ύπνο στην ώρα που θα έπρεπε. Έτσι, συχνά νιώθουμε ένοχοι που δεν σβήσαμε τα φώτα τόσο νωρίς όσο θα έπρεπε. Όσον αφορά την άσκηση, τα παιδιά έχουν άφθονο χρόνο για άσκηση λόγω των αθλοπαιδιών, θα πρέπει όμως να θυμάστε να βάζετε και τον εαυτό σας στην εξίσωση, να βγαίνετε έξω για περπάτημα, να ξεμουδιάζετε και να παίρνετε την άσκηση που χρειάζεστε.
LoveFamilyHome_icon 7. Κάντε προτεραιότητα τα οικογενειακά γεύματα: Πρέπει να κάθεστε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι όσο πιο συχνά γίνεται. Είναι πολλές οι μελέτες που δείχνουν τα οφέλη από τέτοια οικογενειακά γεύματα (ίσως έχετε δει και εσείς κάποιες). Τα άτομα σε οικογένειες που τρώνε όλοι μαζί είναι συνήθως υγιέστερα. Τα παιδιά τείνουν να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο πρόχειρο φαγητό όταν τρώνε μαζί με τους γονείς τους, όλη η οικογένεια. Επίσης, τα οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας και τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο.
Όπως έγραψαν οι Times, οι έφηβοι που τρώνε οικογενειακά γεύματα είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν σημάδια κατάθλιψης. Σύμφωνα δε με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια που δημοσίευσαν οι New York Times, οι έφηβοι που παίρνουν γεύμα με την οικογένεια τους μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν δοκιμάσει μαριχουάνα, 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν τσιγάρα και είναι 1,5 φορές πιο πιθανό να δοκιμάσουν αλκοόλ. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί καλοί λόγοι για να κάνουμε τα οικογενειακά μας γεύματα κορυφαία προτεραιότητα!
LoveFamilyHome_icon 8. Παίξτε μερικά επιτραπέζια παιχνίδια: Φέρνει την οικογένεια μαζί και είναι μια αλπή κλασική διασκέδαση.
LoveFamilyHome_icon3
LoveFamilyHome_icon 9. Διαβάστε ένα βιβλίο μαζί: Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είναι τα παιδιά, αυτό δημιουργεί μια υπέροχη ευκαιρία να μοιραστείτε μια εμπειρία. Είναι δωρεάν, συχνά συναρπαστικό και δημιουργεί κοινές αναμνήσεις, χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι.
LoveFamilyHome_icon1
LoveFamilyHome_icon 10. Κάντε οικογενειακά πάρτι ύπνου: Κοιμηθείτε μια βραδιά όλη η οικογένεια στο σαλόνι σε υπνόσακους. Για μήνες θα θυμάστε πόσο διασκεδαστικό ήταν. Είναι κι αυτή μια δωρεάν διασκεδαστική δραστηριότητα για να χτίσετε κοινές αναμνήσεις!
LoveFamilyHome_icon2
Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 10 Ways to Fill Your Home with Love
Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου