Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πέντε τρόποι να γίνουμε καλύτεροι γονείς τη νέα χρονιά

Από: Ελένη Καραγιάννη



 
Πέντε τρόποι να γίνουμε καλύτεροι γονείς τη νέα χρονιά

Το ξεκίνημα ενός νέου χρόνου είναι και η αφορμή να υιοθετήσουμε αλλαγές, νέες συμπεριφορές και δεσμεύσεις που θα μας κάνουν καλύτερους. Για το 2014, η Μπέτσι Μπράουν, ψυχολόγος και συγγραφέας ειδικευμένη στην ανάπτυξη και συμπεριφορά των παιδιών, μας προτείνει πέντε συμβουλές που θα μας κάνουν να μεγαλώσουμε πιο ευτυχισμένα παιδιά.

1. Ακούστε τα παιδιά σας
Αν και ακούγεται προφανές, πολλές φορές δεν είναι. Όπως αναφέρει η Μπράουν «υπάρχει λόγος που κάθε άνθρωπος έχει ένα μόνο στόμα αλλά δύο αυτιά»! Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να τους αφιερώνουμε την προσοχή μας. Κι όταν το κάνουμε το μήνυμα που τους περνάμε είναι ότι για εμάς είναι σημαντικά, ότι νοιαζόμαστε για τις ιδέες, τις σκέψεις, τη γνώμη τους. Γι’ αυτό, όταν το παιδί σας σας μιλάει, σταματήστε ό,τι κάνετε, χαμηλώστε στο επίπεδό του, κοιτάξτε το στα μάτια και πραγματικά ακούστε το! Μην μιλάτε την ώρα που μιλάει, μην προσπαθείτε να ολοκληρώσετε τη δική του σκέψη και μην το πιέζετε να βιαστεί να τελειώσει ό,τι έχει να πει. Ο χρόνος που θα επενδύσετε ακούγοντάς το είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει πολλά οφέλη για εσάς και για εκείνο στο μέλλον.

2. Μετρήστε μέχρι το δέκα Όταν η συμπεριφορά του παιδιού σας σας βγάζει εκτός εαυτού, πριν αντιδράσετε, κάντε ένα διάλειμμα. Μην πείτε τίποτα. Μην κάνετε καμία κίνηση. Μην το απειλήσετε, μην το κατακρίνετε, μην αρχίσετε να εκτοξεύετε τιμωρίες… Απλά, περιμένετε. Αυτός ο χρόνος θα σας δώσει τη δυνατότητα να σκεφτείτε καλύτεραπώς πρέπει να αντιδράσετε και θα μειώσει τις πιθανότητες να χειριστείτε την κατάσταση με υπερβολικά αυστηρό, άδικο ή αναποτελεσματικό τρόπο. Αφού μετρήσετε μέχρι το δέκα είναι πιθανότερο να δώσετε μια καλύτερη, «σοφότερη» λύση.

3. Μην ξεστομίζετε απειλές (που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να τηρήσετε)
Το… ρεπερτόριο με τις απειλές ενός γονιού μπορεί να γίνει πολύ ευφάνταστο όταν θέλει οπωσδήποτε το παιδί του να κάνει (ή να μην κάνει) κάτι. Όμως λέγοντας ότι θα ακυρώσετε την εκδρομή που έχετε κανονίσει για το σαββατοκύριακο, το πάρτι γενεθλίων του ή ακόμα και την επίσκεψη του Άι Βασίλη, είναι βέβαιο ότι δεν θα καταφέρετε τίποτα. Όχι μόνο τα παιδιά ξέρουν πότε δεν πρόκειται να πραγματοποιήσετε μια απειλή αλλά επιπλέον, καταλαβαίνουν ότι τους λέτε ψέματα. Εάν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί, επιλέξτε κάποιου είδους συνέπεια την οποία μπορείτε σίγουρα να επιβάλλετε –ιδανικά, θα πρέπει να σχετίζεται με τη συμπεριφορά που θέλετε να ενισχύσετε ή να εμποδίσετε. Έτσι το παιδί θα ξέρει πως όταν λέτε κάτι πάντα το εννοείτε! 

4. Μένετε σταθεροί στις αποφάσεις σας
Τα παιδιά μπορούν να φτάσουν στα άκρα όταν θέλουν άτι πάρα πολύ. Μπορούν να αρχίσουν την γκρίνια ή τις διαπραγματεύσεις, να ικετέψουν, να απειλήσουν, να διεκδικήσουν μέχρι δακρύων… Μην τους επιτρέψετε να σας νικήσουν. Εάν ξέρετε ότι η σωστή απάντηση είναι «όχι» θα πρέπει να επιμείνετε μέχρι τέλους. Όταν δεν είστε σίγουροι ποια είναι η σωστή απάντηση, μην πείτε εξαρχής «όχι» (με κίνδυνο να λυγίσετε αργότερα στις πιέσεις τους), αλλά «θα το σκεφτώ». Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες όπου το «όχι» σημαίνει «όχι» είναι πιο ευτυχισμένα.  

5. Φροντίστε τον εαυτό σας
Ένας άνθρωπος που φροντίζει τον εαυτό του είναι καλύτερος και σαν γονιός. Εάν αφήσουμε τις υποχρεώσεις να μας εξαντλήσουν, προφανώς δεν θα είμαστε πια χρήσιμοι σε κανέναν. Εάν έχετε αρχίσει να διαπιστώνετε ότι μετατρέπεστε στο γονιό που πάντα ορκιζόσασταν ότι δεν θα γίνετε, αντί να νιώθετε ότι τα έχετε κάνει όλα λάθος, κάντε κάτι για εσάς: βγείτε για φαγητό με φίλους, κλείστε ραντεβού για ένα μασάζ, πείτε «όχι» σε μια ακόμα υποχρέωση που σκοπεύατε να αναλάβετε, κάντε ένα καυτό μπάνιο. Έτσι θα γίνετε ένας πιο χαρούμενος άνθρωπος κι ολόκληρη η οικογένειά σας θα αποκομίσει τα οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου