Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Εφηβεία


efiveia
Η εφηβεία θεωρείται πάντα μια ιδιαίτερη φάση στην ζωή ενός ανθρώπου. Η εφηβεία φέρνει αλλαγές, αναταράξεις, συνειδησιακές συγκρούσεις και ορισμένες φορές και δυσεπίλυτα ψυχικά προβλήματα. Είναι ένα στάδιο που αποτελεί για την εξέλιξη του ψυχικού βίου του ατόμου μια μεγάλη πρόκληση. Στο στάδιο αυτό γίνεται η τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας, των σεξουαλικών προτιμήσεων, των επαγγελματικών κλίσεων, διαμορφώνονται οι δεσμοί με τους γονείς, κτλ.
Αν και η εφηβεία είναι μια περίοδος με πολλές διακυμάνσεις για το άτομο είναι και για τους γονείς και για τους νέους μια σημαντική πρόκληση. Ειδικά σήμερα σε μια κοινωνία που βιώνει συνεχείς αλλαγές, τα όρια είναι τελείως υποκειμενικά. Συνεχείς και ταχείες κοινωνικές αλλαγές που συνήθως μας αφήνουν σαστισμένους και ανήμπορους να μην ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις.
Οι ενήλικες του σήμερα είναι υπεύθυνοι για την υποστήριξη των νεαρών εφήβων μας και πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξή τους. Ωστόσο πολλές φορές ο ρόλος του ενήλικα είναι δύσκολος, εύθραυστος και σχετικά θολός. Αυτό το ξέρουν καλά οι γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία τα όποια αντιδρούν απέναντι τους και δε θέλουν καμία επικοινωνία μαζί τους. Οι έφηβοι αντιδρούν, γίνονται αυθάδεις και εριστικοί σε ότι προσπαθεί να τους εξουσιάσει και να τους θέσει όρια.
Το πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ γονιών και εφήβων είναι παγκόσμιο. Για να έχετε μια καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά σας είναι απαραίτητη η υπομονή αλλά και η ύπαρξη σεβασμού και αγάπης. Το φαινόμενο της διαφωνίας μεταξύ των γονέων και των εφήβων έχει βαθιές ρίζες και αξίζει να ληφθεί υπόψη από τους γονείς πως είναι κάτι μέσα στον κύκλο της ζωής. Καλό θα ήταν οι γονείς να είναι ελαστικοί αλλά με σταθερά όρια, να έχουν διάθεση να επικοινωνήσουν, να είναι ειλικρινείς και πάντα να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλό τους την δική τους εφηβεία.
Έχοντας έναν έφηβο στο σπίτι σίγουρα θα υπάρχει μία επανάσταση, μία κυκλοθυμική διάθεση και μια κρίση που θα επηρεάσει όλη την οικογένεια. Ένας έφηβος στο σπίτι είναι συνώνυμό με μια πρόκληση για τους γονείς για να κάνουν την υπέρβαση. Το θέμα είναι να περάσετε σχετικά ανώδυνα και χωρίς βλάβες από τον ανεμοστρόβιλο της εφηβείας.
Η εφηβεία, με όλη τη μαγεία και τη δύναμή της, είναι ένα στάδιο, στο οποίο θα πρέπει να έχετε μεγάλες αντοχές για να αντεπεξέλθετε στην διαδικασία της αλλαγής. Και δεν είναι μόνο ο έφηβος ο οποίος υπόκειται στη δύναμη αυτή αλλά και οι γονείς του. Η εφηβεία επηρεάζει το παιδί και τον γονέα και όλοι πρέπει να αναπροσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Ως εκ τούτου, θα ήταν καλό να καταλάβουν οι γονείς και οι έφηβοι πως είναι στην ίδια βάρκα που διέρχεται από μονοπάτια με πολλές αναταράξεις αλλά, παρόλα τα προβλήματα και τις αναταράξεις, είναι μαζί.
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com
Βιβλιογραφία: Εφηβεία, Μπετίνα Ντάβου – Θάλεια Δραγώνα, Εκδ. Παπαζήσης

Πηγή:http://www.tokleidi.com/2013/06/efiveia/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου