Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Το Αίσθημα Δικαίου είναι Έμφυτο στα Παιδιά

«Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως» 


Ακόμη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας γνωρίζουν το «χρυσό κανόνα». Με απλά λόγια το αίσθημα δικαίου.

Τα μωρά έχουν την αίσθηση του δικαίου και επιδεικνύουν αλτρουισμό ήδη από την ηλικία των 15 μηνών

«Χρυσός Κανόνας» ονομάζεται η πρακτική αμοιβαιότητας στην ηθική συμπεριφορά, σύμφωνα με την οποία «κάνουμε στους άλλους αυτά που θέλουμε και εμείς να μας κάνουν αυτοί», ή αλλιώς «δεν κάνουμε στους άλλους αυτά που δε θέλουμε να κάνουν οι άλλοι σε εμάς». Με κάποια παρόμοια μορφή, ο χρυσός κανόνας εκφράζεται λίγο ως πολύ στις περισσότερες θρησκείες και φιλοσοφικές τάσεις, ενώ με τον όρο αυτό εμφανίζεται από το 1670. (Πηγή:
Wikipedia)
Σύμφωνα με δημοσίευμα του LiveScience, που επικαλείται μια έρευνα του πανεπιστημίου του Μάνστεστερ, όταν παιδιά ηλικίας 3 ετών παρακολούθησαν κουκλοθέατρο με τις μαριονέτες να κλέβουν η μία από την άλλη, ήθελαν να επιστρέψουν τα κλεμμένα αντικείμενα στο θύμα.
Μάλιστα, η αντίδρασή τους ήταν η ίδια είτε η μαριονέτα είχε πάρει κάτι από αυτά προσωπικά ή από κάποια άλλη μαριονέτα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά έχουν ένα αίσθημα δικαίου, με την έννοια ότι θα συμπεριφέρονται στους άλλους όπως θα περίμεναν να τους συμπεριφερθεί κάποιος άλλος» ανέφερε ο Keith Jensen, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά δε εμφανίζονται το ίδιο πρόθυμα να προβούν σε τιμωρία. Αντίθετα, προτιμούν να παρηγορούν το θύμα, επιστρέφοντας τα απολεσθέντα και κλαπέντα αντικείμενα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου