Σελίδες

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Νεα μαμα – Αγχωμενη μαμά

Published Νοεμβρίου 11, 2014 by sofia athanasiadou



Νέα μαμά - Αγχωμένη μαμά.
 Η μητρότητα αναμφισβήτητα κάνει ευτυχισμένες όλες τις γυναίκες και τις ολοκληρώνει. Το μεγάλωμα και η ανατροφή του παιδιού όμως είναι κάτι πολύ δύσκολο που φορτώνει με άγχος και τύψεις τη νέα μαμά. Αυτό δε μπορείτε να το αλλάξετε, μπορείτε όμως να το ελέγξετε. Δε μπορείτε να ζείτε μέσα στο υπερβολικό άγχος και στον άμετρο φόβο, αλλά πρέπει να έχετε σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι είστε μια καλή μητέρα που φροντίζει για το καλύτερο όσον αφορά το παιδί της. Πώς θα τα καταφέρετε;
Διαβάστε κάποιους τρόπους ώστε να μετριάσετε το άγχος σας και να νιώσετε αυτοπεποίθηση.
Θυμηθείτε  ότι ο φόβος φέρνει φόβο
Με το να φοβάστε συνέχεια, να φωνάζετε, να τρέχετε να πιάσετε το παιδί σας  μήπως πέσει και άλλες τέτοιες κινήσεις πανικού, το μόνο που καταφέρνετε είναι να κάνετε εσείς η ίδια ένα φοβισμένο παιδί. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον είναι πιο επιρρεπή στο να παθαίνουν κάτι, γιατί το άγχος και ο φόβος τους δε τα αφήνει να μάθουν να σκέφτονται λογικά και να έχουν αυξημένη την αίσθηση του κινδύνου.

Παρακολουθήστε τις άλλες μαμάδες

Κάθε μαμά έχει το δικό της στυλ που μεγαλώνει το παιδί της. Σίγουρα ως νέα μαμά πειραματίζεστε ώστε να επιλέξετε ποιος τύπος μητέρας θα θέλατε να είστε για το παιδί σας. Ο τύπος της υπερπροστατευτικής μαμάς ή της ευέλικτης μαμάς σας ταιριάζει; Μια μέρα που θα είστε στην παιδική χαρά, προσπαθήστε να δείτε πώς αντιδρούν οι άλλες μαμάδες. Θα καταλάβετε αμέσως πως τα πιο ευτυχισμένα παιδιά είναι εκείνα που είναι πιο χαλαρά, πιο άνετα και χωρίς να τρομοκρατούνται από τις φωνές της μαμάς του κάθε φορά που παραπατούν. Προσπαθήστε να δείτε πώς είστε, διαλέγοντας μια μαμά που σας μοιάζει στη συμπεριφορά και πώς θα θέλατε να είστε, διαλέγοντας μια μαμά που θαυμάζετε για τη ψυχραιμία της.  Προσπαθήστε να επεξεργαστείτε τα στοιχεία της μαμάς που θαυμάζετε και να τα υιοθετήσετε σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ακούστε το γιατρό σας

Αν ο παιδίατρος έχει πει ότι δεν πειράζει που ο σκύλος καμιά φορά γλύφει το παιδί, τότε κάτι ξέρει παραπάνω. Μη σας πιάνει υστερία βλέποντας το τετράποδο σας  ή του γείτονα να πλησιάζει το μωρό  σας. Χαλαρώστε και απολαύστε την αγάπη του παιδιού σας με το κατοικίδιό.

Μείνετε συγκεντρωμένη στο στόχο σας και μην επηρεάζεστε
Όταν ακούτε για ένα θέμα πολλές και διαφορετικές απόψεις από το περιβάλλον σας το πιο πιθανό είναι να βρεθείτε σε σύγχυση  και να μην είστε σίγουρη για τις αποφάσεις που παίρνετε και αφορούν το παιδί σας. Για παράδειγμα η πεθερά σας λέει πως είναι καλύτερο να κοιμάται το μωρό με ζέστη, η μαμά σας ισχυρίζεται ότι δεν είναι καλές οι υψηλές θερμοκρασίες και η νταντά φοράει διπλές κάλτσες στο παιδί σας για να μην κρυώσει. Συμφωνείστε με τον σύντροφό σας τον τρόπο που θα χειριστείτε τις συνθήκες μέσα στο σπίτι σας, λάβετε υπόψη σας τις οδηγίες του γιατρού σας και ξεκαθαρίστε ότι δέχεστε συμβουλές, αλλά όχι εντολές από τρίτους! Έτσι μόνο θα είστε σίγουρη και δε θα έχετε αναποφασιστικότητα και άγχος για την κάθε σας κίνηση.


Αποδεχθείτε ότι κάνατε κάποια στιγμή λάθος

Όλες οι μαμάδες κάνουν λάθη. Καμία δε γεννήθηκε τέλεια. Γι’ αυτό, αν κάνετε κάτι που αργότερα δε θεωρείτε ότι ήταν σωστό, μην πέσετε στα πατώματα και μη θυμώσετε με τον εαυτό σας. Βρείτε τον τρόπο να μην το ξανακάνετε και δεχθείτε ότι αυτά είναι μέσα στη ζωή κάθε νέας μαμάς.

Ακολουθήστε άλλες φορές  τη λογική και  άλλες τα συναισθήματά σας
Η μητρότητα είναι δικιά σας ευλογία και το παιδί σας είναι στα δικά σας χέρια. Το να φοβάστε και να αγχώνεστε είναι λογικό, αλλά δεν πρέπει να σας κυριεύσει. Είναι καλό να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, όμως η λογική πρέπει να μπαίνει εξίσου στο παιχνίδι. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε το παιδί σας να πέφτει, αφού σιγουρευτείτε ότι είναι καλά, μην πέσετε πάνω του κλαίγοντας για να το πιάσετε. Δώστε του το χέρι σας και αφήστε το να σηκωθεί μόνο του. Όσο και να σπαράζει η καρδιά σας που χτύπησε λιγάκι, η λογική σας πρέπει να σας αφήσει να το μάθετε  πώς θα ξανασηκωθεί μόνο του. Έτσι θα είστε μια καλή και σίγουρη μαμά, που θα νικάει τους φόβους της και θα γιορτάζει την αυτοπεποίθησή της.


Πηγή: http://supermomrocks.me/2014/11/11/%CE%BD%CE%B5%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%87%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου