Σελίδες

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Χειρόφρενο στο στρες!


6 - Οικογενειακή ζωή: χειρόφρενο στο στρεςΕίτε είστε "τσίτα τα γκάζια", είτε "φτερό στον άνεμο", το να αποβάλλετε το στρες από την οικογενειακή πρωινή ρουτίνα είναι ο καλύτερος τρόπος τόσο για να διατηρείτε τα συναισθηματικά σας αποθέματα, όσο και για να κυλήσει θετικά η μέρα για όλη την οικογένεια.
Της Κατερίνας Παπαγεωργίου
Με την συνεργασία της ψυχοθεραπεύτριας και κλινικής ψυχολόγου Αννας Ντουντουλάκη.
Αν με το που ανοίγετε κάθε πρωί τα μάτια σας νιώθετε σαν να τρέχετε σε μαραθώνιο, να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει τρόπος για να απολαύσετε ένα όμορφο οικογενειακό πρωινό που θα συμβάλει ώστε να κυλήσει θετικά και η υπόλοιπη μέρα σας χωρίς να νιώθετε ακροβάτης στην άκρη του γκρεμού! Αρκεί να θυμάστε πως η προετοιμασία είναι η μητέρα της καλής τύχης! Πολύ απλό θα μου πείτε, αλλά μήπως δεν χρειάζεται συνήθως πολύς καιρός για να βρεις το συντομότερο δρόμο;
Το μικρό σπίτι στο λιβάδι
Πρωί, λίγο πριν τα παιδιά ξεκινήσουν για το σχολείο. Μαμά και μπαμπάς με άψογη εμφάνιση κάθονται στο καλοστρωμένο τραπέζι και απολαμβάνουν τον πρωινό τους καφέ. Δίπλα τους τα παιδιά με αστραφτερό χαμόγελο, ντυμένα και καλοχτενισμένα, τρώνε κορνφλέικς με γάλα, πίνουν την πορτοκαλάδα τους και διασκεδάζουν με τα οικογενειακά αστεία. Οι σχολικές τους τσάντες είναι έτοιμες και όταν το σχολικό κορνάρει, φεύγουν βολίδα, αφού πρώτα μοιράσουν φιλιά και αγκαλιές στους γονείς τους.
-Την ίδια ώρα, σε ένα άλλο σπίτι, μια αντίστοιχη οικογένεια ζει σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα που θυμίζει ταινία του Αλμοδοβάρ. Η μαμά πανικόβλητη και αγχωμένη κυνηγάει να ντύσει τα παιδιά που αρνιούνται να φορέσουν τα ρούχα που τους έχει διαλέξει, ενώ όταν κορνάρει το σχολικό, τα τραβολογάει για να προλάβουν, μολονότι εκείνα μπουκωμένα αντιστέκονται σθεναρά! Ολοφάνερα, νιώθει αποκαμωμένη, πόσο μάλλον όταν η επόμενή της κίνηση δεν είναι να χουζουρέψει αγκαλιά με το πάπλωμα, αλλά να εκσφενδονιστεί στη δουλειά της, όπου για άλλη μια φορά θα φτάσει αργοπορημένη.
Το θέμα βέβαια είναι πως όταν είσαι εργαζόμενη μητέρα, ακόμα κι αν χαρακτηρίζεσαι από εκρήξεις ενεργητικότητας, δεν είναι εύκολο να απολαμβάνεις ένα οικογενειακό πρωινό σαν κι αυτό που προβάλλεται στις διαφημίσεις ή σαν κι αυτό που βίωνε η οικογένεια της σειράς "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι"! Μπορείς πάντως να αποφύγεις το άγχος και το στρες, στον πρώτο καφέ της ημέρας. Είναι κάτι δηλαδή που πετυχαίνεται καθώς ουσιαστικά δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο.
Εστιάζουμε στο "εδώ και τώρα".
Τα οικογενειακά πρωινά είναι για κάθε εργαζόμενη μητέρα μια πρόκληση. Γιατί το θέμα, δεν είναι να λέμε στο παιδί "έλα γρήγορα να φας το πρωινό σου" με έναν τρόπο που καταντάει πιεστικός, αλλά να καθιερώσουμε μια πρωινή συνάντηση στο τραπέζι στην οποία θα συμμετέχει με χαρά όλη η οικογένεια, τα παιδιά για παράδειγμα μπορούν να βάλουν τα πιάτα στο τραπέζι ή να γεμίσουν τις κούπες τους με δημητριακά. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε, πως σε τέτοιες ώρες θα πρέπει να αποφεύγουμε με ερωτήσεις τύπου: "Διάβασες"; Ή παραινέσεις του στιλ: "Να σηκώσεις στο μάθημα το χέρι σου για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ξέρεις". Όλες αυτές οι παρατηρήσεις δημιουργούν αρνητικό κλίμα, για αυτό είναι καλύτερα να γίνονται το προηγούμενο βράδυ την ώρα που το παιδί τελειώνει το μαθήματά του και ετοιμάζει τη σχολική του τσάντα για την επόμενη μέρα. Κατά τη διάρκεια του πρωινού ας μιλάμε για ευχάριστα πράγματα, ώστε να περάσουμε όμορφα το καινούργιο μας ξεκίνημα. Ένα φιλάκι, μια κίνηση γεμάτη αγάπη και φροντίδα, θα μας δημιουργήσει καλύτερη διάθεση, άρα θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε και στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πατάμε γκάζι από… χθες!
Για να μην μπλοκάρουμε κάθε ξημέρωμα με τις πρωινές μας υποχρεώσεις φροντίζουμε με τις μισές από αυτές να ξεμπερδεύουμε από το προηγούμενο βράδυ-με αυτόν τον τρόπο γλυτώνουμε πολύτιμο χρόνο:
  • Δεν πάμε λοιπόν για ύπνο αν πρώτα δεν καθαρίσουμε την κουζίνα, καθώς τα άπλυτα πιάτα και ποτήρια που μαζεύονται στο νεροχύτη, δεν χαλάνε μόνο την πρωινή διάθεση της οικογένειας αλλά δημιουργούν επίσης πρόβλημα στην περίπτωση που έχουμε ξεμείνει από καθαρά σερβίτσια, πράγμα που σημαίνει πως εκτός όλων των άλλων, το πρωί θα πρέπει να ασχοληθούμε και με το πλύσιμο των πιάτων! Το βραδινό καθάρισμα της κουζίνας μπορεί να αποκτήσει ακόμα και ενδιαφέρον αν βάλουμε μουσική. Όλα τότε μπορεί να γίνουν πιο ευχάριστα και να τελειώσουν γρηγορότερα.
  • Δεν πάμε για ύπνο αν πρώτα δεν έχουμε ετοιμάσει τα ρούχα των παιδιών που θα βάλουν το επόμενο πρωί στο σχολείο. "Τι ρούχα θέλεις να βάλεις αύριο στο σχολείο"; τα ρωτάμε και κάπου εκεί ίσως ξεκινήσει κι ένα παιχνίδι ανάμεσα μας. Το σίγουρο βέβαια είναι πως πρέπει να αναθέτουμε στο παιδί μας μικρές εργασίες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, καθώς είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι ελέγχει σε κάποιο βαθμό τη ζωή του. Το αφήνουμε λοιπόν να αποφασίσει μόνο του τι ρούχα θα φορέσει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμείς δεν θα βρισκόμαστε δίπλα του για να το συμβουλεύουμε αν μας το ζητήσει. Είναι σημαντικό πάντως να έχουμε καταλήξει σε αυτό το θέμα από την προηγούμενη μέρα, για να μην κυνηγάμε πρωί-πρωί το παιδί με τις μπλούζες και τα παπούτσια του στα χέρια. Κατά τον ίδιο τρόπο φροντίζουμε να ετοιμάσουμε και τα δικά μας ρούχα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που με το που φεύγουν τα παιδιά για το σχολείο, στην προσπάθεια μας να βρούμε την τελευταία στιγμή τι θα βάλουμε, ένα βουναλάκι από ρούχα αρχίζουν να στοιβάζονται πάνω στο κρεβάτι την ώρα που οι δείκτες του ρολογιού είναι αμείλικτοι.
  • Δεν πάμε για ύπνο πριν φτιάξουν τα παιδιά τη σχολική τους τσάντα, αυτό πρέπει πάντα να γίνεται από το προηγούμενο βράδυ και όχι το επόμενο πρωί ανάμεσα στο ντύσιμο, στο πρωινό, και στο άγχος του χρόνου που κυλάει. Αλλωστε όσο πιο ήρεμα είναι, τόσο πιο δύσκολα θα ξεχάσουν τετράδια η βιβλία στο σπίτι.
Κάθε τι στη θέση του
Η τάξη στο σπίτι μας βοηθάει να κερδίζουμε χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να βιαζόμαστε και την τελευταία στιγμή να μην βρίσκουμε το μπουφάν του παιδιού, το τάπερ για το φαγητό που θα πάρει μαζί του στο σχολείο ή τη φόρμα γυμναστικής που πρέπει να έχει στην τσάντα του. Για να μην μπερδευόμαστε στο χάος, το καλύτερο είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με το σχολείο, να τοποθετείται σε ένα συγκεκριμένο συρτάρι ή σε ένα μόνιμο σημείο δεξιά ή αριστερά στην είσοδο του σπιτιού, οπότε θα ξέρουμε, πως αν είναι να ψάξουμε θα είναι μονάχα εκεί. Μια ξεχωριστή ατζέντα για να σημειώνονται αυτού του είδους οι υπενθυμίσεις, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!
Ξύπνα μικρό μου κι άκουσε!
Το καλύτερο είναι να μην ξυπνάμε τα παιδιά μας τελευταία στιγμή γιατί έτσι τους δημιουργούμε άθελα μας παραπάνω άγχος και πίεση-κάτι που θα δυσκολέψει και μας στις κινήσεις μας. Αλλωστε αν σηκωθούν από το κρεβάτι στο παραπέντε, μπορεί να μην θέλουν να φάνε, με αποτέλεσμα να θυμώσουμε και η μέρα εξ αιτίας της έντασης να ξεκινήσει με αρνητική διάθεση αντί με χαμόγελα και φιλιά. Τα παιδιά που δεν μπορούν να πάρουν πρωινό με το που θα ανοίξουν τα μάτια τους, τα ξυπνάμε πιο νωρίς. Ποτέ όμως μηχανικά και αυτόματα σαν να είμαστε ρομπότ του στιλ "ωχ θεέ μου άλλο ένα βάσανο πρωί-πρωί", αλλά πάντα με χαμόγελο και φανερή διάθεση για φροντίδα.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου